Första steget skapa megaindustriområde

Kommunen håller på att skapa ett megaindustriområde, Svartbyns verksamhetsområde. Steg ett är ett förslag till ny detaljplan.

Det här är ett utdrag ur Bodens kommuns översiktsplan 2025. Det gröna området är verksamhetsområdet för elintensiv industri i Norra Svartbyn som kommunen vill skapa.  Området som är markerat med gult är aktuellt detaljplaneområde.

Det här är ett utdrag ur Bodens kommuns översiktsplan 2025. Det gröna området är verksamhetsområdet för elintensiv industri i Norra Svartbyn som kommunen vill skapa. Området som är markerat med gult är aktuellt detaljplaneområde.

Foto: BODENS KOMMUN

Bodens kommun2019-09-18 12:01

Bodens kommun vill skapa förutsättningar för att få stora etableringar, som behöver mycket ström. 

– Det vi gör nu i steg ett är att ta fram en ny detaljplan, säger Lars Andersson, förvaltningschef för samhällsbyggnadskontoret i kommunen. 

Hela verksamhetsområdet, som kommunen pekar ut i översiktsplanen, omfattar uppåt 500 hektar. Den aktuella detaljplanen omfattar ungefär 33 hektar, enligt Lars Andersson. 

Precis som alla detaljplaner ska även det här förslaget till ny detaljplan antas av kommunfullmäktige i Bodens kommun. Efter det jobbar samhällsbyggnadskontoret vidare med nästa steg. 

– Det här är en liten detaljplan i sammanhanget. Det vi ska bedöma är om vi sedan ska fortsätta i mindre etapper eller om vi ska ta ett större tag på en gång. Det lutar åt att vi kommer ta ett större tag och göra en mycket stor detaljplan i nästa sväng. Vi håller på att jobba med det, men det finns inget politiskt uppdrag i den delen ännu, säger Lars Andersson.

Därför har de gjort klart steg ett först. 

I samma veva som planen ska behandlas kommer ett ärenden om markförvärv upp till behandling. Kommunen säljer mark till företaget Puff In Data. Det är samma ärenden som var uppe i fjol.

– Det är samma ägare, men de vill ändra den formella köparen till en ny juridisk motpart. De byter ut Seabird Data Services AB till Puffin Data Services AB. Det är exakt samma avtal, exakt samma försäljning, samma summor, förklarar Lars Andersson.

Puffin Data köper cirka 5,6 hektar för 5,6 miljoner kronor, alltså 100 kronor per kvadrat. 

Foto över aktuellt planområde.
Foto över aktuellt planområde.
Karta: Ängesträsk
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!