Fuktskador upptäckt i skolbyggnad

Hösten 2020 ska stora skolflytten genomföras. Nu kämpar Haparanda kommun mot klockan när fuktskador har upptäckts i en skolbyggnad.

Marielunds röda skola behöver renovering innan skolflytten.

Marielunds röda skola behöver renovering innan skolflytten.

Foto: Herman Öberg

Haparanda2019-11-21 14:35

Det var Marielundsskolans lokaler som väckte mycket uppmärksamhet inför beslutet att göra den stora rockaden i Haparandas skolstruktur. Språkskolans framtida flytt till Marielund höjde föräldrars oro kring skicket på lokalerna.

Efter en ny undersökning visar det sig att det finns en del brister.

– Undersökningen visar på riskkonstruktioner. Framförallt är det golvet som är ett problem. Markfukten kommer upp och då reagerar fukten med limmet på mattan. Det finns metoder för att åtgärda det och vi har varit i kontakt med flera leverantörer, säger tekniska chefen Jimmy Henriksson.

Även skador i träskyddsbehandlade fasadpanelen har upptäckts.

– Det kom som en överraskning för oss att fasaden var särskilt behandlad så här. När fasaden får kontakt med fukt så uppstår det en illalukt och den lukten i sig kan vara obehaglig. Det luktar mögel, men vi har inte hittat mögel där.

Golvet, som släpper igenom fukt hela tiden, samt vissa ytskikt inne i skolan kommer man behöva renovera. Fasaden kommer man också att ta en extra titt på för att se hur det kan åtgärdas.

Nu gäller det att jobba snabbt. För nya skolstrukturen vill kommunen ska gälla hösten 2020.

Samtidigt pågår renovering inne i Språkskolans lokaler. Utanför skolan stor nu modulbyggnader som tillfälliga skollokaler under arbetena som pågår i skolan där man bland annat byter golv, målar om väggar, byter belysning och gör nya grupprum och arbetsrum. Arbetet inne i Språkskolan beräknas pågå i ungefär ett år.

Röda moduler är placerade framför Språkskolan.
Röda moduler är placerade framför Språkskolan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!