Motiveringen lyder: "Restaurangen utgör ett varmt och ombonat skydd efter en dag i fjällandskapet på vägen upp mot Kebnekaise. Den runda formen är samlande och klassisk i den samiska traditionen. De ganska små fönsteröppningarna förstärker intimiteten och stimulerar till samvaro och samtal. Det stora glaspartiet finns dock för den som vill blicka ut mot fjällmassivet. Restaurangfasaden består av stående lärkreglar som böljar utmed byggnaden och står i kontrast mot baksidan som är mer rationell och inrymmer ett väl fungerande restaurangkök på mindre yta."

Verksamheten i Nikkaluokta och vid fjällsjön Láddjujávris drivs av Enok Sarris son Nils Sarri och sonson Andreas Sarri. Andreas Sarris fru Lisa Utsi-Sarri tog emot priset under måndagens kommunfullmäktige.

– Det betyder jättemycket att vi får det här priset. Visionen för restaurangen har funnits i flera herrans år och i mars stod den äntligen klar, säger hon.

Maten är till stor del lokalproducerad, bland annat serveras renburgare. Restaurangen ligger 5,5 kilometer från Nikkaluokta och nås till fots eller med skoter eller skidor. Vintertid tas endast förbokade grupper emot men förhoppningen är att man ska kunna ta emot alla gäster, året om.