I många år har Clara Callne tillhört länets bästa konståkare. Den största meriten är en bronsmedalj i junior-SM vintern 2013/14, men i februari kan idrottskarriären vara över.

Hon har nyligen tackat ja till ett erbjudande att bli professionell konståkare på heltid.

– Jag har inte en aning om vad som väntar mig. Bara att jag ska infinna mig i San Juan den 11 februari. Vi börjar repetera showen samma dag. Det lär handla om en färdig isshow. Jag känner inte till handlingen eller vilken roll som är min. Det får jag veta när jag anländer till Puerto Rico.

Artikelbild

Clara Callne ska medverka i en isshow på kryssningsfartyget MS Adventure of the Seas som under vårt vinterhalvår kryssar mellan hamnarna i Karibien.

Foto: Matt H. Wade

Fartyget är byggt i Finland och sjösattes 5 januari 2001. Det mäter 311 meter och är 48 meter brett.

Artikelbild

Det imponerande skeppet rymmer sammanlagt 15 våningar och kan ta emot över 3 000 passagerare.

Foto: Matt H. Wade

Den bekväma tillvaron ombord innehåller bland annat en utomhusbio, en vattenbadpark, en dansscen och en konstfrusen isbana som motsvarar en tredjedels hockeyrink.

– Det kommer att bli ett riktigt äventyr. Det enda fartyg som jag varit på är Eckeröfärjan och jag tror att det inte riktigt är jämförbart, säger Clara Callne och brister ut i skratt.

Norrbottens-Kuriren tog med henne till isbanan vid Unbyskolan, där hon en gång tog de första staplande skären.

– På den här isbanan vid min första skola har jag varit så många gånger. Vi åkte skridskor på kvällarna, på gymnastiken och till och med på rasterna ibland.

Som 12-åring började hon satsa på konståkningen. Ett starkt bidragande minne var när hon som barn fick uppleva Disney On Ice.

– Sedan dess har jag drömt att en gång bli professionell konståkare. Det känns ändå overkligt att min hobby nu blir mitt arbete.

Blir du rik?

– Det öppnar nya möjligheter för mig. Jag får mat och husrum. Jag vill inte säga hur stor lönen är, men jag sade "Oj" när jag fick se summan.

På anställningskontraktet står det att Clara Callne ska arbeta som revyartist, men hon ska också hjälpa till med andra saker ombord. Bland annat ska hon hålla i en egen skridskoskola.

Börjar det pirra i magen inför avresan?

– Jag blir lite mer nervös för varje dag som går, men det känns tryggt att veta att jag ska arbeta med konståkning och det kan jag.

Så talar en isprinsessa.