Akvarell är hennes favoritteknik.

– Jag gillar luftigheten och oberäkneligheten, att den lever sitt eget liv med papper, pigment, temperatur i rummet och om man får det att flyta på rätt sätt eller ej. Det är en utmaning och det triggar mig.

Två Islandsbesök, 2010 och, som inbjuden av Nordiska akvarellsällskapet till samlingsutställning 2017, ligger till grund för februariutställningen i Piteå.

Artikelbild

| Ann Larsson Dahlins akvareller har motiv från Island.

– Man tappar andan av det isländska landskapet, av kontrasterna, av häftigheten i bergen och lavafälten, av värmen som bubblar upp ur källorna. Jag blev som besatt, säger konstnären från Älandsbro i Härnösand.

Ann Larsson Dahlin beskriver landskapet som andlöst och synintrycket som emellanåt grafiskt.

Kontrasterna mellan det gröna i lavafälten och de delvis snöklädda bergshöjderna blir påtagliga i de hela 61 akvarellerna, i vilka ljuset är en nära allierad.

Inte nog med alla naturupplevelser hon fått, från bad i heta källor till långa bussfärder längs sydkusten, under den senaste resan lyckades hon få tag på ovanligt stora akvarellpapper. Landskapet ville in i dem, ta plats i ett större format.

– Det blev 20 akvareller på två månader. De stora, som du ser här, gjorde jag direkt efter resan, medan jag fortfarande var uppfylld.

Hon har arbetat med bild i 38 år, de senaste 20 åren vid en lärarutbildning. När Härnösands campus slogs ihop med Sundsvalls 2016 lämnade hon sin tjänst som universitetslektor för att helt ge sig hän åt det egna skapandet. Det går bra för henne. Hon är, som hon säger, över hela världen.

– Det känns härligt. Nu är det min tur!