Jokkmokk raket enligt Svenskt näringsliv

Svenskt näringsliv har utsett Jokkmokks kommun till årets raket på tillväxthimlen.

Telefonen går varm hos Stefan Andersson, chef för tillväxtenheten i Jokkmokk.

Telefonen går varm hos Stefan Andersson, chef för tillväxtenheten i Jokkmokk.

Foto: Mariann Mannberg

Jokkmokks kommun2019-09-24 19:53

Telefonen går varm på måndagen inne hos Stefan Andersson, chef för tillväxtfunktionen i Jokkmokks kommun. Många vill gratulera och många vill veta mer efter att organisationen Svenskt näringsliv släppt resultaten av sin årliga mätning av företagsklimatet i landet och där Jokkmokk pekas ut som raket.

– Jag är förstås jätteglad, men samtidigt ödmjuk. Nu gäller det att vi fortsätter åt rätt håll.

– Vi har lånat en modell från Rättviks kommun som kallas för "tillväxt och tillsyn". Det handlar om att vi arbetar med tillsyn, med det ansvar det medför, men i dialog med företagen istället för att stå med pekpinnen i efterhand. Vi pratar med varandra helt enkelt och försöker förstå den enskilde företagarens vardag, säger Stefan Andersson.

Johan Wiklund, vd på företaget c/o Gerd tycker att det märks på företagsklimatet i kommunen. Han ger ett konkret exempel.

–  Kommunen äger fastigheten där vi har vår produktion. Nyligen hade vi slagit i taket och vi kunde inte producera mer utan att investera, men, vi fick inte plats. Vi hade en dialog med kommunen och vi upplevde att de jobbade järnet för att lösa situationen åt oss. Nu har vi ökat produktionen. 

– Det handlar också om så enkla saker som hur vi svarar när någon kontaktar oss. Det ska framgå att vi vill vara möjliggörare, säger Stefan Andersson. 

Kommunen jobbar också med att förändra taxesystemet så att det ska bli mer begripligt bland annat genom att efterdebitera och motivera kostnaderna.

"Jokkmokk är företagarvänligt", säger Johan Wiklund, vd för företaget c/o Gerd  som har all sin produktion i Jokkmokk.
"Jokkmokk är företagarvänligt", säger Johan Wiklund, vd för företaget c/o Gerd som har all sin produktion i Jokkmokk.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!