Efter bråket: "Våldet är vår vardag"

Det är tungt kriminella som hamnar på Johannisberg. Därför jobbar man med nya strategier för att hålla personalen undan våldet.

Ungdomarna som hamnar på Johannisberg blir mer och mer våldsbenägna menar Tomas Fjellvind och Ronny Andersson.

Ungdomarna som hamnar på Johannisberg blir mer och mer våldsbenägna menar Tomas Fjellvind och Ronny Andersson.

Foto: Per Lundström

Kalix kommun2019-11-24 09:33

Huvudskyddsombudet på Johannisberg i Kalix håller med institutionschefen om att det inte handlar om några större brister i personalens agerande under torsdagskvällens tumult. Det tumult som ska ha lett till att en behandlingsassistent blev misshandlad av fyra intagna ungdomar.

– Jag tycker att han (Tomas Fjellvind) svarade korrekt tidigare. Det är ju så: Våldet är vår vardag på Johannisberg. Därför jobbar vi mycket med att utbilda vår personal i att hantera sådana situationer för att vi själva inte ska utsätta oss för risker. Vi kan inte fysiskt gå in och hantera bråk. Vi måste hitta strategier för att vi i personalen inte ska hamna i utsatta situationer, säger huvudskyddsombudet Ronny Andersson.

Ronny Andersson säger att den här typen av ungdomshem inte längre är vad det var för 20 år sedan. I dag är det enligt både honom och siffror från branschensolika fackförbund ett råare klimat med mer hot och våld. Personalen på Statens institutionsstyrelses (SIS) ungdomshem är den yrkesgrupp som kanske får utstå mest hot och våld.

Andersson menar att det är viktigt att personalen inte skäms för att de känner sig hotade i en del situationer.

– Det är ingen som klankar ner på dig om du går därifrån om det blir hotfullt. Det är bättre att gå därifrån än att bli utsatt för påhopp eller bli misshandlad.

Senaste åren har fackförbunden slagit larm kring arbetsförhållandena. 2015 varnade de för lavinartade ökningen av hot och våld mot personal. Tidigare i år kallades SIS för en myndighet i fritt fall av fackförbundet Seko.

Mikael Bergkvist är ordförande i Sekos SIS-klubb. Han står bakom den tuffa kritiken.

Han anser att ledningen inte har insett hur pass våldsbenägna många intagna ungdomar är i dag och att personalen inte har fått tillräckligt bra stöd.

– Det är inte meningen att man ska gå till jobbet och få smörj. "Undrar om jag ska få en snyting i dag." Det är inte en bra arbetssituation.

Ändå ser han ett nytt arbete som har påbörjats med nya generaldirektören Elisabet Åbjörnsson Hollmark.

– Det är förändringarnas vind som blåser i SIS nu, mycket tack vare henne. Jag har stor tro på att det kommer att bli förändring, säger Mikael Bergkvist.

Ronny Anderson menar att arbetsklimatet i Kalix är förhållandevis bra och att våldet på ungdomshemmet mestadels sker mellan de intagna ungdomarna.

Mikael Bergkvist vill se en uppryckning i myndighetens arbete med att stärka behandlingsassistenters arbetsklimat.
Mikael Bergkvist vill se en uppryckning i myndighetens arbete med att stärka behandlingsassistenters arbetsklimat.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!