Moderaterna: "Utred energisparlösningar"

”Utred möjligheten att göra energibesparingslösningar i kommunens fastighetsbestånd.” Det föreslår Moderaterna i Kalix i en motion till kommunfullmäktige.

Linda Frohm och Jimmy Väyrynen.

Linda Frohm och Jimmy Väyrynen.

Foto: Lotta Nilsson

Kalix kommun2019-10-24 15:17

Jimmy Väyrynen och Linda Frohm, båda (M), står bakom motionen som inleds med ”Moderaterna har noterat att byggandet av bostäder i kommunal regi behöver pausas för att marknaden ska hinna sätta sig".

­­Vidare ur motionen:

”Moderaterna Kalix är för en miljöpolitik och satsningar som gör skillnad på riktigt. Sådana satsningar kan till exempel bestå av montering av solceller för eltillverkning, montage av värmeväxlare på avloppsstammar för att återvinna varmvatten och mycket mycket mer. Moderaterna i Kalix ser detta som ett viktigt steg i Kalix kommuns arbete mot att bli en tillväxtkommun – att visa vägen för andra fastighetsägare om vad som är möjligt att göra, samtidigt som man gör skillnad för klimatet. På riktigt."

I förslaget att utreda möjligheten att göra energibesparingslösningar i kommunens fastighetsbestånd ingår att utredningen utöver ekonomiska förutsättningar även ska ta klimat och framtida samhällsnytta i beaktande.

– Vi har ju en majoritet som vill bygga, bygga, bygga och vi är inte emot investeringar, men vi ser möjligheten att göra energibesparande lösningar också. Tanken med vårt utredningsuppdrag är att se vilka lösningar som finns, och det måste inte alltid vara ekonomisk vinst från år ett. Den långsiktiga vinsten är att vi blir en attraktiv kommun, säger Jimmy Väyrynen.

Förslaget ska nu utredas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!