Utvecklingsplan för besöksnäringen tas fram

"Vi blir en av de första kommunerna i Norrbotten med en plan för utveckling av besöksnäringen" säger kommunalrådet Tommy Nilsson (S).

"Det här är starten på att göra någonting riktigt bra" säger Reinhold Andefors.

"Det här är starten på att göra någonting riktigt bra" säger Reinhold Andefors.

Foto: Lotta Nilsson

Kalix kommun2019-11-26 15:13

Kommunfullmäktige har, enigt, sagt ja till att kommunen ska ta fram en plan för besöksnäringen.

Två miljoner kronor, pengar från regeringen för att jobba med näringslivsutveckling, ska användas.

Syftet med planen är, enligt beslutsunderlaget, att den ska integreras i kommunens översiktsplan och vara ett underlag för att ta fram säljmaterial till mässor, möten med exploatörer och annat.

– Vi ser att besöksnäringen är den mest snabbväxande i Sverige i dag. Om Kalix kommun ska vara med i utvecklingen så måste det finnas en tydlig plan; vilka områden är intressanta, finns det infrastruktur, fiber, vatten och avlopp, vilka förutsättningar gäller för dem som vill investera. Om vi inte har en plan, så kommer investerare att vända sig till annan som har en plan. Vi blir en av de första kommunerna i Norrbotten med en sådan här plan, säger Tommy Nilsson.

Reinhold Andefors (S):

– Besöksnäringen är faktiskt så snabbväxande att den i dag är landets största näring. Det trodde man kanske inte för tio år sedan, men det är en enorm utvecklingspotential där och den skapar enormt mycket arbetstillfällen. Det är enormt viktigt att vi får till planen för marknadsföring av området, i samarbete med närområdet och norra Finland. Det här är starten på att göra någonting riktigt bra för den här kommunen.

Beslutet innebär att samhällsbyggnadsnämnden och dess förvaltning får uppdraget att upprätta utvecklingsplanen i samråd med näringslivsenheten och övriga förvaltningar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!