Markus, 23, Àr Sveriges yngste Ica-handlare

Han tog över butiken nÀr han var 21 Är, i dag Àr han 23 Är. "Det finns inget roligare yrke" sÀger Markus Olofsson - Sveriges yngsta Ica-handlare.

"En entreprenör ska alltid ha ett mÄl, en gnista för att komma vidare, men jag vill ta ett steg i taget och skynda lÄngsamt" sÀger Markus Olofsson.

"En entreprenör ska alltid ha ett mÄl, en gnista för att komma vidare, men jag vill ta ett steg i taget och skynda lÄngsamt" sÀger Markus Olofsson.

Foto: Lotta Nilsson

Kalix2021-02-20 07:00

Markus Olofsson berÀttar att han i tonÄren började jobba i sin pappas butik om loven, helgerna och nÀr helst sÄ behövdes annan tid ocksÄ.

SÄ hade hans pappa, som började jobba i Ica-butik som 14-Äring, ocksÄ gjort.

Familjen kommer frÄn GÀllivare, de flyttade till Kalix nÀr förÀldrarna tog över Ica hjÀrtat Supermarket Är 2004.

– Jag har vuxit in i att vara Ica-handlare, jag fick förstĂ„s vĂ€lja vad jag skulle bli, men jag har alltid tyckt att jobbet Ă€r roligt och pĂ„ den vĂ€gen Ă€r det. Den 1 december 2019 klev jag in och blev ICA-handlare. Jag fĂ„r trĂ€ffa folk, jag fĂ„r lĂ€ra nytt hela tiden och jag fĂ„r serva kunder. Jag har 18 medarbetare som jag fĂ„r arbetsleda, som jag fĂ„r se vĂ€xa och utvecklas, det Ă€r jĂ€tteroligt. Jag fĂ„r prövas i att hitta vĂ€gar framĂ„t och det passar mig, sĂ€ger Markus Olofsson som pĂ„ frĂ„gan om det finns svĂ„righeter med att vara ung och chef funderar en stund innan han svarar:

– Jag tycker inte det, inte nu nĂ€r jag har jobbat in mig. I början, nĂ€r jag var ny, hade jag det alltid i bakhuvudet. Ju lĂ€ngre tid som gĂ„tt har jag kĂ€nt att det inte Ă€r nĂ„gra konstigheter.

Markus Olofssons arbetsdagar börjar oftast vid sex-tiden pÄ morgonen.

– Det Ă€r dels för att det finns mycket att göra, dels för att det Ă€r vĂ€ldigt roligt ocksĂ„. Jag tycker om att vara i gĂ„ng tidigt, jag hinner göra mycket dĂ„.

Drömmen?

– En entreprenör ska alltid ha ett mĂ„l, en gnista för att komma vidare, men jag vill ta ett steg i taget och skynda lĂ„ngsamt. Drömmen Ă€r att nĂ„gon gĂ„ng driva en större butik, kanske ett Kvantum eller nĂ„got i den stilen. Nu Ă€r mĂ„let att utveckla den hĂ€r butiken och en idĂ© Ă€r att ha kockar för att bli starkare i fĂ€rskvaruinriktningen, mĂ„nga kunder efterstrĂ€var enkelhet kring mĂ„ltiderna, sĂ€ger Markus Olofsson.

Mattrender?

– Förutom fĂ€rskvaror sĂ„ ligger ekologiskt, vegetariskt och vego i tiden, liksom andra hĂ€lsosammare och nyttigare alternativ.

Markus Olofsson sÀger att pandemin har slagit hÄrt mot butiken.

– Branschen i sig har pĂ„ mĂ„nga hĂ„ll gĂ„tt framĂ„t, men vi drar tyvĂ€rr ned snittsiffrorna. Kalix Ă€r en sommarort, mĂ„nga norrmĂ€n tillbringar tid hĂ€r dĂ„, i sommar kunde de inte komma och det mĂ€rktes vĂ€ldigt mycket tyvĂ€rr. Vi hoppas att de ska kunna komma hit nĂ€sta sommar. 

Vad sÀger du till andra unga som funderar pÄ att bli entreprenörer?

– Om du har en affĂ€rsidĂ© - vĂ„ga satsa pĂ„ den, vĂ„ga satsa pĂ„ din dröm, sĂ€ger Markus Olofsson.

"Jag har vuxit in i att vara Ica-handlare, jag fick förstÄs vÀlja vad jag skulle bli, men jag har alltid tyckt att jobbet Àr roligt och pÄ den vÀgen Àr det" sÀger Markus Olofsson.
"Jag har vuxit in i att vara Ica-handlare, jag fick förstÄs vÀlja vad jag skulle bli, men jag har alltid tyckt att jobbet Àr roligt och pÄ den vÀgen Àr det" sÀger Markus Olofsson.
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!