Seriefinal. Ettan Assi mot tvåan Thorengruppen. En supermatch inför slutstriden av division 1.

Assi hade fem poäng att gå på inför matchen. Därför vore allt annat än en förlust bra mot tabelltvåan Thorengruppen. Och därför var man också nöjda med slutresultatet 2–2.

Assi var dessutom illa ute ett tag.

1–0 i Risögrund gjorde dock hemmalaget redan i andra minuten. Fernanda da Silva drog till med en chansning när hon sköt från distans. En billig retur från motståndarmålvakten gjorde att Erin Craig fick chansen – och hon högg som en kobra. Det var inte sista gången hon skulle komma fri framför mål.

Thorengruppen spelade upp sig efterhand. Och 1–1 kom inte allt orättvist i 22:a matchminuten genom Wilma Öhman. 1–2 på hörna var lika rättvist just innan paus och Assi var ett skakat lag som gick in i halvtidsvilan.

– Vi stod på hälarna i första halvleken, men vi gjorde förändringar till andra, säger Erin Craig.

Lagkaptenen Lina Henriksson tycker att det blev stor förändring på andra halvlek.

– Vi snackade om att vi jobbade för mycket en och en i första. Vi var stressade och hamnade i osynk där. Vi försökte hålla i boll mer och spela boll på rättvända spelare i första. Det blev bättre då och vi kom ut som ett annat lag som jobbade mer tillsammans, förklarar Henriksson.

Det gav utdelning ganska tidigt.

I 56:e minuten slog Emilia Lundqvist ett smörpass in i mitten till en fristående Erin Craig. Amerikanskan tog ned bollen på första tillslaget, och sköt på andra. Enkelt. 2–2.

Resterande delen av matchen var jämn, båda lagen skrapade fram ett par vassa chanser. Men sett över det hela var nog de flesta överens om att oavgjort var ett rättvist resultat. Även om Assi var mer nöjd över en poäng.

– Ja, med tanke på att vi låg under var det skönt också. Det var rättvist sett till matchen också.

Är seriesegern klar nu?

– Ha ha. Nej, det är tuffa matcher kvar ännu.

– Men vi har allt i egna händer nu. Vi ska gå in och göra allt i matcherna som är kvar så får vi se hur långt det räcker.

Erin Craig var en stor anledning till att det blev en poäng. Anfallaren gjorde två mål – och börjar hitta formen sedan återkomsten till norrbottnisk fotboll.

– Jag är nöjd. Jag ville kämpa för varje boll och komma i bättre form än de tidigare matcherna och det gick bättre nu.

Men hon hade kunnat göra ett mål till. Craig missade öppet mål i första halvleken, förvisso ur en snäv vinkel.

– Åh, vi behöver väl inte prata om det läget, säger Craig som grämer sig över missade läget.

Vad säger du om en poäng?

– Vi får självförtroende från den här poängen inför fortsättningen. Det här var en bra start på slutstriden.