Åklagare vill öppna Kebnekaise-utredning

Det har gått sex år sedan utredningen om Kebnekaise-olyckan lades ner. Men nu kan utredningen öppnas upp på nytt.

Det norska planet hittades vid Rabots glaciär vid Kebnekaise.

Det norska planet hittades vid Rabots glaciär vid Kebnekaise.

Foto: Försvarsmakten

Kebnekaise2019-10-02 10:08

Det var den 15 mars 2012 som det norska Herculesplanet flög in en fjällvägg mellan Kebnekaises syd- och nordtopp. I olyckan omkom fyra besättningsmän och en passagerare. 

Nu rapporterar den norska tidningen VG att norska åklagaren Geir Fornebo vill utreda olyckan på nytt.

Anledningen till detta är de granskningar som VG har gjort kring flygolyckan. De har bland annat pratat med en visselblåsare som tror att flygolyckan kan ha berott på en dålig flygplanering där reglerna inte efterföljdes. Personen menar även att det finns en underliggande kultur inom förbandet att slarva med regler när det kommer till att planera flygningar. 

I samma artikelserie har tidningen även kunnat avslöja att den norska polisen aldrig genomförde några oberoende förhör utan la över det ansvaret på militärpolisen. Polisen skulle ha varit de som skulle se över planeringen av flygningarna. 

I den slutrapport som släpptes 2013 framkommer det att Statens haverikommission menar att olycka inte orsakades av några tekniska fel på flygplanet. De menar snarare att det två huvudorsakerna till att olyckan skedde var felaktig flygledning i svenskt luftrum samt att besättningen ombord inte hade haft tillräcklig kunskap om terrängen. 

Geir Fornebo har kontaktat polischefen i Nordland samt norska riksåklagaren där han via brev ställer frågan om utredningen av flygolyckan ska göras om på nytt. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!