Skidspåravgift införs på Matojärvi

Det blir en avgift för att åka på vissa av de pistade skidspåren efter ett beslut i fullmäktige. Det blir även dyrare busskort.

Under fullmäktigemötena under måndagen och tisdagen beslutades att priset busskorten skulle höjas efter årsskiftet.

Under fullmäktigemötena under måndagen och tisdagen beslutades att priset busskorten skulle höjas efter årsskiftet.

Foto: Ulrika Huhtaniska

Kiruna kommun2019-11-26 16:09

Kommunfullmäktige beslutade att införa en ledavgift för rullskidbanan och de pistade spåren kring Matojärvi- och Jägarområdet. 

– De största investeringarna görs på Matojärvi och vi ser att det är bra med variation och att man har ett avgränsat område där man tar en avgift och andra där det inte kostar, säger Sydberg. 

Samtliga spår kommer att prepareras men med olika frekvens. Kostnaden på Matojärvi-området kan motiveras med att det blir en högre standard. 

– Vi satsar mer där. Det finns vallabodar och andra förutsättningar som inte finns i närheten av andra spår, säger Sydberg. 

Kostnaden blir 600 kronor för ett helår, 500 kronor för vintersäsongen eller 200 kronor för barmarkssäsongen för vuxna eller ett dagskort för 50 kronor vintertid. 

– Barn och ungdomar åker fortfarande gratis. Man får visa upp kortet, eller ha på sig det i skidspåret men vi kommer inte att ha vakter dagligdags utan stickprovskontroller, säger Sydberg. 

Den nya kostnaden har diskuterats med skidföreningarna som har varit förstående enligt Sydberg.

– Klubbarna insåg nog också att vi måste ta in pengar för att de projekten vi företar oss ska lyckas. De vill såklart inte att det ska vara avgifter, men de har huvudsakligen ungdomar bland sina medlemmar och de åker ju gratis, säger Sydberg. 

Det beslutades även att kostnaderna för busskorten ska höjas. Från att ha kostat 100 kronor blir det nya priset  600 kronor för vuxna och 300 kronor för ungdomar och pensionärer. 

Efter årsskiftet kostar det att åka skidor runt Matojärvi och Jägarområdet.
Efter årsskiftet kostar det att åka skidor runt Matojärvi och Jägarområdet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!