Trots förbud spelare sover på skolan

Räddningstjänsten har utfärdat ett förbud mot att Hjalmar Lundbohmsskolan ska användas som sovsal under Rallarcupen. Trots detta ska spelarna sova där.

Trots ett förbud från räddningstjänsten ska handbollsspelare sova på Hjalmar Lundbohmsskolan.

Trots ett förbud från räddningstjänsten ska handbollsspelare sova på Hjalmar Lundbohmsskolan.

Foto: Ulrika Huhtaniska

Kiruna kommun2019-11-01 20:34

Till helgen samlas hundratals handbollsspelare för att spela Rallarcupen. Flera av lagen ska sova på Hjalmar Lundbohmsskolan. Problemet är att räddningstjänsten har utfärdat ett förbud mot att lokalen ska användas. 

– En konsult har gjort en tillsyn av skolan och sett att det finns brister. Dels sett till brandlarmet men även brandcellsindelningen som ska göra att rök och brand inte ska sprida sig, säger Thomas Winnberg, räddningschef i Kiruna kommun. 

De åtgärder som togs fram vid tillsynen är inte åtgärdade enligt Winnberg. 

– Detta gäller egentligen skolgång när folk är vakna i skolan. Då anser vi inte att det är lämpligt att sova där. Vi har hela tiden sagt att den här lokalen är olämplig och att de ska hitta andra lokaler, säger Winnberg. 

Kirunabostäders ordförande tillika vice kommunalrådet säger att han inte delar räddningstjänstens uppfattning. Att gå emot förbudet känner han sig trygg med. 

– Det fungerar lika bra nu som för 20 år sedan. Det finns ett brandlarm och föreningarna har vakter natterid. Det är lika säkert som när de fick sova där förra året när räddningstjänsten godkände övernattning. Inget har förändrats sedan dess, säger Sydberg. 

Maria Mård, cupgeneral, säger att de har fått godkännande av rektorn och Kirunabostäder. Räddningstjänsten har gått igenom säkerheten med dem. 

– Vi har extra vakter och räddningstjänsten har träffat alla som ska sitta vakt på skolan. Det känns tryggt med de åtgärderna som har vidtagits så känns det bra, säger Maria Mård. 

"Vi har sagt vad vi tycker och trodde att man förstod det" säger Thomas Winnberg om att övernattningen kommer att ske trots förbudet.  

– Vi har haft möten med parterna där vi har förklarat bristerna som finns. Att vi har gått igenom säkerheten stämmer inte. Extra vakter ska man ha även i normala fall och vår bedömning är att det inte räcker, säger Thomas Winnberg.  

"Vi har sagt vad vi tycker och trodde att man förstod det" säger Thomas Winnberg om övernattningen.
"Vi har sagt vad vi tycker och trodde att man förstod det" säger Thomas Winnberg om övernattningen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!