Åtta personer är inblandade i den allvarliga trafikolyckan i Kiruna kommun som inträffade strax före klockan två natten till lördagen.

– Det har skett någon form av frontalkollision mellan en lastbil och vad man kan benämna som en personbil, minibuss eller lätt lastbil, säger Björn Pettersson, polisbefäl i region Nord.

Enligt polisen ska åtta personer ha varit inblandade i olyckan som inträffade på länsväg 395, en kilometer norr om Masugnsbyn mellan Junosuando och Vittangi. En person har förts till Sunderbyns sjukhus med ambulanshelikopter, skadeläget är oklart. Hur olyckan har gått till vet inte polisen i nuläget.

Artikelbild

– Vem som har varit var och varför har vi ingen uppgift om. Polisen kommer att utreda olyckan, men vad det blir för brottsrubricering vill jag inte spekulera i. Det är en allvarlig olycka, säger Björn Pettersson.

I ett pressmeddelande på lördagsmorgonen skriver bolaget Kaunis iron: "I natt nåddes vi av informationen att en pickup kommit över på fel sida och frontalkrockat med en av våra lastbilar norr om Masugnsbyn. Vår chaufför i den mötande lastbilen är oskadd fysiskt men svårt chockad och tas om hand av både företagets personalavdelning samt extern vård. Polisutredning pågår och för mer information om olyckan hänvisar vi till Räddningstjänsten och Polisen."

Vägen vid olycksplatsen, från Merasjärvi till Masugnsbyn, stängdes under räddningsarbetet av i båda riktningarna.

Vid 07-tiden på lördagsmorgonen var räddningstjänsten fortfarande på plats och lastbilen höll på att bärgas. Ett körfält gick att passera platsen i, men flera räddningsfordon och lastbilar stod stilla vid platsen. Det rapporterar vår reporter på plats, Maria Engström-Andersson.

Artikelbild

Enligt SOS Alarm tvingades räddningstjänsten bända upp dörrarna på ett av fordonen under natten eftersom de inte gick att få upp. Vid halv tre var två ambulanser och en ambulanshelikopter på väg till platsen.

– En bil ska ligga i diket, sade Nina Janowicz, teamledare vid SOS Alarm, då.

Artikelbild

Strax före klockan tre uttalade sig Niklas Bergman, inre befäl vid räddningstjänsten i Norrbotten, så här:

– Det är en svår olycka. Det verkar vara minst sex personer drabbade. Ambulanshelikoptern är precis på plats.