På julaftonkvällen uppstod ett bråk mellan boende på hotell Riksgränsen, där Migrationsverket har ett tillfälligt boende för asylsökande flyktingar.

När den ende ordningsvakten skulle skilja slagskämparna åt blev han hotad av flera personer med tillhyggen. När polispatrullen så småningom kom fram till Riksgränsen var det lugnt på platsen. Polisen tog upp en anmälan om skadegörelse och hot mot tjänsteman.

På juldagen förstärktes bevakningen på asylboendet med flera ordningsvakter, men vid 18.30-tiden slog vakterna larm till polisen sedan ett större slagsmål hade utbrutit. En polispatrull skickades dit från Kiruna.

– Enligt vakterna som ringde var det cirka 100 personer som bråkade, säger Thomas Schäufele, vakthavande befäl vid polisen.

En skadad man fördes till Kiruna sjukhus, medan personal och ordningsvakter plåstrade om övriga skadade. Polisen har hittills tagit upp två anmälningar om misshandel samt anmälan om olaga hot, ofredande och våld mot tjänsteman efter juldagskvällens slagsmål.

Under lördagskvällen fick polisen på nytt rycka ut till Riksgränsen.

Personalen hade ringt efter polisen, då de var rädda för att samma grupperingar som hade bråkat med varandra tidigare under julhelgen skulle fortsätta att slåss. Det fanns indikationer på det.

– Personalen var förtvivlad och rädd att det skulle hända något, men det hände ingenting då. Vi skickade upp en patrull i förebyggande syfte, säger vakthavande befäl Mikael Norén som jobbade under lördagen.

Det tog dock lång tid innan polispatrullen kunde ta sig till Riksgränsen, eftersom E10 var avstängd på grund av hård vind och snödrev. Vid 17-tiden kunde polisen köra från Kiruna mot Riksgränsen, 13 mil bort.

– Vägen var avstängd, man tillämpade kolonnkörning, en väghyvel körde före och plogade upp vägen, säger Thomas Schäufele som jobbade under lördagskvällen.

För att förhindra vidare oroligheter och bråk så omplacerade Migrationsverket sju män från boendet i Riksgränsen till andra boenden. Männen fick lämna Riksgränsen när polispatrullen åkte tillbaka till Kiruna sent på lördagskvällen berättar Thomas Schäufele.

– Nu verkar det ha lugnat ned sig, säger Thomas Schäufele, vakthavande befäl.

Vad som är orsaken till att grupperingarna börjat slåss med varandra är inte känt för polisen uppger han vidare.