Socialdemokraterna och Moderaterna, som ingår valteknisk samverkan i kommunpolitiken de kommande fyra åren, har fördelat uppdragen mellan sig inför valet i kommunfullmäktige på måndag.

S kommer att leda arbetet i alla nämnder och bolag – men M får ordförandeposterna i både kommunfullmäktige och kommunrevisionen. Det berättar Socialdemokraterna i ett pressmeddelande.

– Vi ser det här som ett naturligt steg att det största oppositionspartiet i kommunen får möjlighet att besätta uppdragen som ordförande i kommunfullmäktige och ordförande för kommunrevisionen, säger Anders Öberg som är ordförande för S i Luleå.

Artikelbild

| Anders Öberg, ordförande för S i Luleå.

Även Moderaternas gruppledare Anders Josefsson är nöjd med uppgörelsen.

– Bra och rimligt. Det är vanligt i Sverige att dessa poster tillfaller oppositionen, säger han i pressmeddelandet.

Vi återkommer med fler kommentarer.

Uppdatering 15.50:

Moderaterna kommer att nominera Nihad Zara till posten som ordförande i kommunfullmäktige. Han har tidigare varit vice ordförande.

– En mycket duktig person. Han är också jurist i grunden och kan formalian, säger Anders Josefsson.

Posten innebär inget direkt partipolitiskt inflytande, men är ändå viktig i Josefssons ögon.

– Formellt, om man går till kommunallagen, är det det tyngsta uppdraget i en kommun. Nu är det inte så i realiteten, men fortfarande är det den personen som ska företräda kommunen vid till exempel besök från utlandet. En väldigt tung post.

Han tycker att det är naturligt att M får ordförandeklubborna i just fullmäktige och revisionen.

– Revisionen är det kutym att oppositionen ska inneha. En ordförandepost i en nämnd blir jättekonstigt om oppositionen ska besätta, den ska per definition tillfalla majoriteten.

Många är tveksamma till att kategorisera er som oppositionsparti. Är ni det?

– Absolut, jag vet inte hur mycket jag ska behöva poängtera det.

Övriga nomineringar – till revisionen, nämnder och styrelser – ska vara färdiga under nästa vecka. Val till de posterna sker först på novemberfullmäktige.

Uppdatering 16.08:

Anders Öberg tycker också att fördelningen är rimlig och hänvisar även han till att oppositionspartier har ordförandeskap i revisionen och fullmäktige i andra kommuner.

– Poster som är formellt viktiga, men som inte rör den dagliga driften. Vi tycker att det känns bra, säger han.

I och med att S ger bort posten som fullmäktiges ordförande parerar partiet för den jävsproblematik som kunde uppstått kring Maritha Meethz. Hon var nominerad som ordförande i både fullmäktige och miljö- och byggnadsnämnden, vilket inte är förenligt.

Läs mer: Politiker på dubbla stolar – kan vara olagligt

Enligt Öberg har det inte varit ett krav från M att få ordförandeklubban i fullmäktige.

– Nej.

Er uppgörelse har varit föremål för mycket debatt. Vilka signaler tror du et här sänder?

– De som fattar vad det här handlar om, och det tror jag väldigt många gör, förstår att det här inte är ett politiskt samarbete.