Alliansen har kallat det ett utmärkt exempel på hur man satsar på något nytt på landsbygden. Att slå samman äldreboende och förskola i Pello möttes dock av stark kritik omgående.

"Ett hafsverk" sade Bente Moen Åkerholm (S) om projektet som man ville att förvaltningsrätten skulle stoppa. Oppositionen ansåg att det inte var noggrant utrett om det ens fanns ett behov för ett nytt boende i Pello. En dålig affär för kommunen och en bra affär för en privat investerare var ett annat argument. Och hyreskostnaden för Övertorneå kommun har varit svår att fastställa. Det senaste beskedet är att kommunen ska spara ungefär 900 000 kronor om året efter satsningen på 20 miljoner kronor. Men oppositionen är fortfarande skeptisk.

Nu närmar det sig dock inflyttning.

Artikelbild

| Bente Moen Åkerholm (S) har kallat Pelloprojektet "ett hafsverk".

På tisdag ska Pelloprojektet besiktas och 1 november går man in i skarpt läge med äldreboende, förskola och kök samlat under samma tak.

– Planen är att vi ska ha inflyttning då. Förskolan kan flytta in lite tidigare för den står redan klar, berättar socialchefen Carina Ylipuranen.