LÄS MER: Advokaten: "Hon har tagit pengar"

Kvinnan hämtades in till förhör av polisen på torsdagen. På kvällen beslutade åklagaren att hon skulle anhållas på sannolika skäl misstänkt för grov förskingring mot bland annat ett flertal ideella föreningar i Jokkmokk, det är den högre misstankegraden. Brotten ska ha ägt rum mellan den 1 januari och 18 mars i år.

Enligt Norrbottens Medias kartläggning har tolv föreningar utsatts för förskingring till ett värde av över 2 miljoner kronor. Enbart inom sammanslutningen av ideella föreningar, där de flesta brotten ska ha ägt rum, handlar det om 1,9 miljoner kronor som försvunnit från Jokkmokks barn- och ungdomsidrottsverksamheter, Hjärt- och lungsjukas förening och Folkets hus-föreningen Fjället.

Chefsåklagare Thomas Ennefors bekräftar att 10-12 anmälningar har kommit in, men utesluter inte att det kan bli tal om fler. Ett företag ska också ha blivit utsatt.

– Det är åtminstone ett företag som har anmält, säger Thomas Ennefors.

Brottsrubriceringen kan komma att utökas.

– Brottsligheten kan också bedömas som grov trolöshet mot huvudman beroende av vad utredningen visar, säger Thomas Ennefors, som beslutade om att anhålla kvinnan.

Han har till söndag på sig att besluta om hon ska begäras häktad.

– Utredningen är i ett mycket känsligt utredningsläge varpå mer information inte kommer att lämnas förrän efter helgen eller i samband med en eventuell häktningsförhandling, säger Ennefors.

Vad vet ni om bakgrunden till brotten?

– Nu lämnar vi inte sån information.

Enligt Thomas Ennefors jobbar två eller tre polisutredare på heltid med fallet. Det är inte klarlagt om kvinnan agerat på egen hand eller om andra personer kan komma att knytas till brotten.

– Det inte något vi inte kan utesluta, säger Ennefors.

Pengarna har satts över på konton i utlandet, enligt uppgifter till Norrbottens Media. Men pengar ska även ha gått till ett konto i Sverige. Var pengarna tagit vägen vill åklagaren inte uttala sig om.