Det är hett med elcykel. Under "cykelåret", september förra året till augusti i år, steg försäljningen av elcyklar med 50 procent. Elcyklar utgör nu 12 procent av hela cykelmarknaden.

"Sverige börjar därmed närma sig nivåer vi ser i flera europeiska länder där elcyklar utgör mellan 15 och 20 procent av marknaden", skriver Klas Elm, vd för Svensk cykling, i ett pressmeddelande.

Elcykeln marknadsförs ofta som att den kan bidra till både en bättre miljö och hälsa. Men professor och överläkare Mai-Lis Hellenius är tveksam till hälsoargumentet.

Sitter för mycket

Jag är inte glad åt något som tar bort vardagsrörelsen. Det kommer ju studie efter studie som visar att för det stora flertalet har den fysiska aktiviteten totalt sett minskat eftersom vi sitter så mycket – på jobbet, i transporter och hemma, säger hon.

För en person som vanligtvis tar bil eller buss till jobbet men byter till elcykel kan förändringen dock vara positiv, anser hon.

Ja, det är inte svart eller vitt. Kan det hjälpa någon som varit stillasittande till ett aktivare liv – då är det en fördel, säger Mai-Lis Hellenius.

Försäljningen av elcyklar väntas öka ytterligare, bland annat för att Stockholms stad köper 5 000 elcyklar som nästa år ska ersätta 1 500 hyrcyklar som idag finns i staden och förorterna.

Risk för hälsan

Försäljningen lär också triggas av regeringens förslag om att staten ska stå för 25 procent av inköpspriset för en elcykel eller elmoped upp till 10 000 kronor.

Samtidigt ökar våra stillasittande beteenden. Enligt Mai-Lis Hellenius är bara cirka 5 procent av den vuxna befolkningen tillräckligt fysisk aktiv – 95 procent är det inte.

Stillasittandet ökar risken för stora folkhälsoproblem, bland annat övervikt, typ 2-diabetes och hjärt-kärlsjukdomar.

Man förkortar livet. Det är klart visat. Så en av de absolut viktigaste sakerna vi kan göra för folkhälsan i dag är att se till att vi kommer upp på fötter och ökar vardagsrörelsen, säger Mai-Lis Hellenius.