Klart – här årets stipendiater

Årets kultur- och fritidsstipendiater i Luleå är utsedda.

Anna Hörnell.

Anna Hörnell.

Foto: Carl-Olof Zimmerman.

Luleå kommun2019-10-01 16:36

Beslutet togs enigt av kultur- och fritidsnämnden på måndagen. Stipendierna är på vardera 15 000 kronor. 

Kulturstipendierna gick till författaren Anna Hörnell och scenteknikern Stefan Hägglund.

Hörnell har i år debuterat med romanen I Kalifornien skälver jorden. Ur motiveringen: "En stark skönlitterär debut av en ung författare som med sitt unika språk skildrar en ung kvinnas sökande efter tillhörighet i en hektisk och delvis destruktiv collegemiljö i USA".

Hägglund prisas för sitt engagemang för ungas konstnärliga utveckling. Motiveringen lyder bland annat: "Stefan Hägglund har under sin tid som scentekniker på gymnasiets estetiska program lagt ner ett oräkneligt antal timmar för att möjliggöra elevers olika produktioner och har på så sätt starkt bidragit till deras konstnärliga utveckling".

Fritidsstipendierna gick till ridinstruktören Frida Granström och IFK Råneås ordförande Owe Höglund. 

"Hon är en eldsjäl vars engagemang inspirerar och möjliggör för fler att lära sig samspelet med hästar och bidrar på så sätt till utvecklingen av ridsporten i Luleå", står bland annat i motiveringen för Frida Granström.

Höglund har ett mångårigt engagemang i Råneås idrott bakom sig.

"Owe Höglund har i decennier haft förtroendeuppdrag i IFK Råneå och ställde slutligen upp som ordförande 2014. Under sin tid som ordförande har han varit särskilt engagerad i utvecklingen av Råneå och för barn och ungas rätt till en meningsfull fritid", skriver nämnden i sin motivering.

Frida Granström
Frida Granström
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!