Väktare räddade sjuksköterskan: "Såg illa ut"

Väktaren Håkan Lindgren och hans kollega från Väktarskolan i Boden kan ha räddat livet på röntgensjuksköterskan som höll på att kvävas.

Två väktare från Väktarskolan i Boden agerade snabbt och skar loss röntgensjuksköterskan, som ska ha varit nära att kvävas i magnetkameran. "Min batong fastnade i magnetkameran", säger Håkan Lindgren.

Två väktare från Väktarskolan i Boden agerade snabbt och skar loss röntgensjuksköterskan, som ska ha varit nära att kvävas i magnetkameran. "Min batong fastnade i magnetkameran", säger Håkan Lindgren.

Foto: Montage

Luleå kommun2019-10-24 16:49

Håkan Lindgren är en av väktarna som hjälpte mannen, vilket SVT Nyheter Norrbotten var först att berätta.

– Jag och mina kollegor var i entrén på Sunderby sjukhus och då kommer en man springande och säger att någon har blivit fastklämd i magnetkameran. Så vi sprang dit och då ser jag att han är fastklämd. Det är en väst eller tyg av något slag som sugits in i kameran och fastnat runt halsen på honom, säger han.

De sprang fram till magnetkameran. När Håkan Lindgren inte lyckades dra ut mannen så tog han fram sin kniv och fick skära loss västen som höll på att strypa mannen.

Vad var det för typ av väst?

– Jag vet inte riktigt, men något av tyg fast det måste ju ha varit metall i eftersom det satt fast.

Det var någon form av metall i västen?

– Ja, det måste det ju ha varit i och med att den satt fast i magnetkameran. Det sögs fast nycklar och min batong och min kollegas handfängsel fastnade i magnetkameran.

Var han vid medvetande?

– Nej, inte när vi kom dit men han kvicknade till när vi fick lägga honom i framstupa sidoläge och kollade så han hade fria luftvägar.

Hur upplevde ni den där situationen?
– Man är inte förberedde på något sådant så man handlar bara. När någon är i nöd så agerar man bara. Det var prio att få lös honom för han såg ut att sitta ganska illa till.

Hur hårt satt han fast?
– Jag väger över hundra kilo och är ganska stor men jag orkade inte slita loss honom. Jag orkade inte ens ta loss min batong från kameran, säger Håkan Lindgren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!