Det var Åklagarmyndighetens presstjänst som på onsdagskvällen sa till Aftonbladet att en anhållen man hade hittats död i polisarresten i Luleå. Men på torsdagen kunde flera av varandra oberoende källor, varav en var åklagaren Klara Dahlström, berätta detta för Norrbottens Media: Mannen lever.

Efteråt backade Åklagarmyndigheten om sitt tidigare uttalande och meddelade att mannen inte är död utan vårdas för mycket allvarliga skador.

Hur kunde det bli så här?

– Jag kan inte förklara det närmare än att det var den uppgiften som jag fick. Någon gång tidigare i den kommunikationskedjan så har det blivit fel, säger Karl Jigland vid Åklagarmyndighetens presstjänst.

Nu har en förundersökning om tjänstefel inletts, under ledning av chefsåklagare Maria Sterup vid Särskilda åklagarkammaren. Men den utredningen gäller händelsen på arresten, inte kommunikationsmissen.

– Det är väl alltid beklagligt när något blir fel, men om det här förandleder några speciella åtgärder kan jag inte svara på, säger Karl Jigland.

Chefsåklagaren säger att misstaget skedde när hon fick ärendet beskrivet för sig muntligen på onsdagen.

– Det är ordet livlös som har misstolkats. Det är nog jag som har missuppfattat detta. Men det är inget märkligt med det och spelar ingen för utredningen, säger Maria Sterup.