Beskedet: Det blir spåravgifter på Ormberget

Nu kommer Luleå kommun börja ta betalt för spåren på Ormberget – trots att förvaltningsrätten inte sagt sitt i frågan.

Luleå kommun kommer att börja ta betalt för spåren på Ormberget – trots att förvaltningsrätten inte sagt sitt. "Vi går på det som är beslutat", säger Patrick Zetterqvist, chef för anläggningar.

Luleå kommun kommer att börja ta betalt för spåren på Ormberget – trots att förvaltningsrätten inte sagt sitt. "Vi går på det som är beslutat", säger Patrick Zetterqvist, chef för anläggningar.

Foto: Arkiv

Luleå kommun2019-10-22 06:30

Turerna har varit många efter att Luleå kommun i december förra året beslutade att börja ta ut avgifter för skidspåren på Ormberget.

Först var tanken att avgifterna skulle börja gälla vid årsskiftet 2018/2019, men det blev uppskjutet. Sen överklagade Luleåborna Helena Lundström och Viktor Bengtsson kommunens beslut till förvaltningsrätten.

Men trots att förvaltningsrätten inte sagt sitt i ärendet kommer avgifterna att börja gälla nu när skidsäsongen drar i gång i höst.

– Vi går på det som är beslutat, säger Patrick Zetterqvist, chef för fritidsanläggningar på Luleå kommun.

Enligt Mathias Gruvris, som är föredragande på förvaltningsrätten och den som bereder målet, kommer saken att tas upp på förvaltningsrättens sammanträde nu till veckan.

– Under förutsättningen att det hanteras nu till veckan kommer det ta ungefär fyra veckor innan vi kan meddela ett beslut, säger Mathias Gruvris.

De avgifter som tidigare aviserats, ett årskort för 400 kronor och enstaka träningstillfällen 40 kronor,  ligger fast. Barn och ungdomar åker gratis.

– När vi annonserar att spåren är öppna så kommer vi börja ta betalt. Men om man vill betala för ett årskort innan det så går det givetvis bra, säger Patrick Zetterqvist.

Betalningen av avgifterna kommer att ske via en e-tjänst och avgiftskontroller görs genom stickprov.

– Vi tror att de flesta kommer vilja göra rätt för sig. Man kan jämföra med hastighetsbegränsningar som huvuddelen av alla bilister följer.

Har ni börjat producera konstsnö än?

– Nej. Vi måste ha en prognos om ihållande kyla. Det är svårt att göra konstsnö i Luleå eftersom vindarna från havet gör att det är hög luftfuktighet. Vi måste ha rejält kallt, i alla fall minus 5 grader.

Men det är inte bara spåren som kommer kostar pengar på Ormberget den här säsongen. Kommunen har även förändrat möjligheterna till dusch, bastu och ombyte. Ormbergsstugan har fräschats upp och det kommer att gå att köpa ett säsongskort för dusch, ombyte och bastu för 200 kronor.

– Det kommer vara obemannat, man köper en duschtagg och tar sig själv in. Vi hoppas det blir välanvänt.

I övrigt kommer anläggningen att se ut ungefär som tidigare. När beslutet om spåravgifterna togs i december 2018 menade kommunen att man gjort investeringar för 40 miljoner kronor på Ormberget.

– Vi har förbättrat spårsystemen under hösten och bytt någon lampa som gått sönder. Inga större grejer, säger Patrick Zetterqvist. 

 Patrick Zetterqvist, chef för fritidsanläggningar på Luleå kommun
Patrick Zetterqvist, chef för fritidsanläggningar på Luleå kommun
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!