Därför kan Lekfalk mista fallskärmen

Luleås sparkade kommundirektör Mikael Lekfalk är polisanmäld för brott. Det kan påverka utbetalningen av hans fallskärm.

I Mikael Lekfalks kontrakt finns en skrivelse om att rätten till avgångsersättning inte gäller om kontraktet hävs på grund av brottslighet.

I Mikael Lekfalks kontrakt finns en skrivelse om att rätten till avgångsersättning inte gäller om kontraktet hävs på grund av brottslighet.

Foto: Klas Hallvarez

Luleå kommun2019-10-04 16:57

Enligt anställningsavtalet med kommunen har Lekfalk rätt till ett avgångsvederlag på ungefär 1,4 miljoner. 

I avtalet finns dock inskrivet att rätten till avgångsersättning hävs om anledningen till uppsägningen är att han begått brottslighet eller ett grovt kontraktsbrott.

I veckan har Lekfalk blivit anmäld för grov trolöshet mot huvudman, ett ärende som för närvarande utreds av polismyndigheten i Sundsvall och som senare ska tas över av bedrägerienheten i Luleå.

– Det kan bli fler misstänkta i ärendet. Just nu talar vi om den lägsta misstankegraden, lägre än skälig misstanke, säger Patrik Ström,  tillförordnad chef på bedrägerienheten vid polisen i Luleå.

Per Göransson, gruppledare för Sverigedemokraterna, tycker inte att avgångsvederlaget till Lekfalk borde betalas ut överhuvudtaget.

– Till att börja med helt oacceptabelt att betala ut det innan polisutredningen är slutförd. Men egentligen borde inte Mikael Lekfalk ha en krona. Om han hade någon ryggrad, borde han tacka nej. Han har ju erkänt att han har gjort fel, förtroendet för honom har brustit helt, säger Per Göransson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!