Madelene Isaksson är sjukskriven med spridd cancer i buken – en diagnos hon fick när dottern Alina bara var fem veckor gammal. Efter det har sambon William Larsson börjat ta ut föräldraledigt istället för henne. Men han har inte kunnat ägna föräldraledigheten odelat åt Alina, nu fyra månader gammal, utan har periodvis bott med Madelene på sjukhuset i Umeå, där hon har genomgått tuffa cellgiftsbehandlingar. Alina har fått vara med mormor eller farmor under tiden, eftersom cellgifterna kan vara skadliga för henne.

William har känt att han har "slösat" föräldradagar som han gärna hade sparat tills han kan ägna sig åt att vara med Alina. Men trots att han har pratat med personal på Försäkringskassan har han inte lyckats få någon information om hur det skulle kunna gå till. Det enda han fick veta var att han inte kunde ta ut tillfällig föräldrapenning när ordinarie vårdnadshavare är sjuk, i och med att Alina är under åtta månader.

Efter artiklarna som på publicerades i veckan har en annan avdelning på Försäkringskassan tagit kontakt med Norrbottens Media och förklarat att det kan finnas en möjlig lösning. Det kallas närståendepenning och är något man kan ansöka om för att få vara hos en närstående person som är svårt sjuk.

– Det ska finnas ett påtagligt hot mot personens liv och en risk för att personen inte överlever sjukdomen. Denna risk ska inte finnas på alltför lång sikt, utan den närmsta tiden, förklarar Carolin Jarlehag, verksamhetsutvecklare hos Försäkringskassan på avdelningen för sjukförsäkring.

För att få närståendepenning krävs ett läkarintyg på att den anhörige är så pass svårt sjuk, men också att den sjuke ger sitt samtycke. Max 100 dagar totalt för den som är sjuk går att fördela mellan de anhöriga.

Norrbottens Media har under torsdagen underrättat William Larsson om dessa för honom hittills okända reglerna och en stund senare hör han av sig.

– Jag har pratat med Försäkringskassan och de säger att det kan vara möjligt för mig att ansöka om närståendepenning. Vi måste bara fylla i en massa papper och läkarintyg och skicka in och så ska de bedöma det.

Han tycker det känns bra att det kanske finns en lösning i sikte.

– Då får vi spara fyra månader som vi kan ta ut med Alina senare när jag har möjlighet att vara med henne.

Men helt nöjd är han inte.

– Jag är ändå besviken på Försäkringskassan för att de inte sa det från första början, utan att vi måste gå till media och få någon som fiskar fram det hos dem. Det är ju inte som att de sa det rakt ut när jag frågade om det här.