Många flanörer på Luleås Storgatan har både hajat och stannat till på Nytorget i dagarna. För där växer just nu långsamt ett utedass fram. Det hela är ett smakprov på och ett jippo för att uppmärksamma att det är 20 år sedan Gammelstads Kyrkby blev ett världsarv.

Timmermännen Roland Andersson från Överkalix och Anders Glavhammar från Luleå timrar ihop:

– Det är många som stannar till och tycker det luktar gott av det nya träet som behandlas. Roland och Anders skojar om att de ska börja sälja spånet som kommer av arbetet:

Artikelbild

| Stock på stock. Här byggs dasset upp stock för stock.

– Det finns ett stort intresse för knuttimring säger Anders Glavhammar.

Är det svårt att lära sig timra?

– Inte om man kan skrattar Roland Andersson,tusenkonstnär i träarbete. Han har byggt mången timring i sina dagar.Att det är en konst förstår man när de sinsemellan pratar teknik:

– Den här timringen byggs med så kallad hakknut. Det finns många olika sorters knutar och olika för olika landskap, förklarar Anders Glavhammar.

Artikelbild

| Knutar. Det finns flera sätt att sätta samman en timkring. Detta kallas hakknut.

En timring kan vara rena sparbössan för energijägaren. Det är inte byggtekniken utan det luftrika träet som sparar energi, förklarar byggarna.

Sen det här med att nyttja torrdass. Underfundige Roland Andersson har bilden klar för hur snabbt man klarar av behoven beroende på årstid:

Artikelbild

| Yxigt. Det är lätt att bygga en timring- för den som kan det. En av dom är Anders Glavhammar från Luleå.

– På sommaren gårt det snabbt på grund av alla spindlar på vintern svider det till av kylan.

Dasset ska stå på plats till beskådande under sommaren.