Fastighetsägaren: Oklart när C-huset åtgärdas

Akademiska hus ska framtidssäkra hela LTU:s campus. C-huset ska åtgärdas och en undersökning av inomhusmiljön i E-huset har startat.

Ytterväggarna i C-huset har gamla fuktskador som kan härröra från tiden då huset byggdes för nära 50 år sedan. Skadorna ska åtgärdas uppger Peter Bohman, Akademiska hus.

Ytterväggarna i C-huset har gamla fuktskador som kan härröra från tiden då huset byggdes för nära 50 år sedan. Skadorna ska åtgärdas uppger Peter Bohman, Akademiska hus.

Foto: Anna Isaksson

Luleå kommun2019-11-21 05:30

Utredningen av inomhusmiljö i C-huset på campus har visat att det finns gamla fuktskador i ytterväggarna, som troligtvis härrör från tiden då huset byggdes. Akademiska hus planerar att vidta åtgärder för att byta ut det skadade materialet, upphandling av entreprenör pågår. 

– Vi vill framtidssäkra C-huset, säger Peter Bohman, marknadsområdesdirektör på Akademiska hus.

Han tillägger att han räknar med att åtgärderna ska vara klara inom ett år, men vågar inte utlova någon tidpunkt när arbetet ska starta. 

– Det beror på när upphandlingen blir klar, jag vågar inte svara på när vi kan starta, inte heller någon sluttidpunkt, säger Peter Bohman. 

Akademiska hus kommer att planera nödvändiga åtgärder tillsammans med Stuk och Stil, som har sina verksamheter i C-huset.

– Planeringen ska ske tillsammans med Stuk och Stil, när åtgärderna kan göras så att det inte stör deras verksamhet. Vi ska också diskutera om det är något vi kan passa på att förbättra, säger Peter Bohman. 

I D-huset har omfattande fuktskador påvisats och i F-huset har man också konstaterat fukt- och mögelskador, som fått till följd att LTU beslutat att lämna lokalerna i husen. Paviljonger har satts upp vid universitetet och fler måste till för att lösa ersättningslokaler.

– Successivt kommer vi att gå igenom samtliga hus på campus. Vi tittar på E-huset nu, vi kommer att gå igenom samtliga hus under 2020. Sedan bedömer vi inte att risken är lika stor i kvarvarande hus, säger Peter Bohman. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!