Mest dramatik blev det i den nybildade kultur- och fritidsnämnden. Valberedningens förslag Emmeli Nybom, vice ordförande i kulturnämnden i två mandatperioder, utmanades av Nils Harnesk.

I den slutna voteringen fick Nybom 40 röster mot Harnesks 38. Två röster var blanka. I ett gripande tal tackade hon fritidsnämndens ordförande Inger B Larsson, som tidigt var en kandidat till posten.

– Min bror gick hastigt bort under valrörelsen. En av de som stöttade mig mest var en av de som hade minst intresse i det, Inger B Larsson. För mig är det ett tecken på vilket fantastiskt parti vi är, sade Nybom.

Artikelbild

| Emma Engelmark förlorade kampen om kommunalrådsposten förra året men vid representantskapsmötet blev hon en vinnare i striden om ordförandeposten i barn- och utbildningsnämnden.

Hon berättar att brodern gick bort 25 år gammal. Han bodde i Stockholm.

– Jag var tvungen att släppa allt och åka dit för att ta hand om det.

Nybom hade en stor roll i partiets valarbete.

– När jag inte arbetade på mitt heltidsjobb så arbetade jag med valet. För att jag skulle kunna åka till Stockholm så var det flera i partiet som ställde upp på helt fantastiskt sätt och tog hand om mina uppgifter, säger hon.

Artikelbild

| Farida Jamshidi förlorade kampen om bun mot Emma Engelmark.

Emmeli Nybom var glad över förtroendet att få leda den nya nämnden.

– Det känns fantastiskt. Samtidigt är jag helt lugn. Vi har ett starkt och jag är redo.

Artikelbild

| Sessionssalen var välbesatt när S höll sitt representantskapsmöte.

Nils Harnesk blev i stället ordförande i Luleå lokaltrafik.

Farida Jamshidi hade tagit bort sin nominering som ordförande i miljö- och byggnadsnämnden. Valberedningens förslag blev då Maritha Meethz men Daniel Smirat nominerades också. Meethz vann den slutna voteringen med 48–30.

Artikelbild

| Anders Öberg, ordförande för S i Luleå.

– Jag vill rikta ett jättestort och varmt tack. Jag har funnits i nämnden tidigare i två perioder och det känns jätteroligt att kliva in i det här arbetet igen, sade Meethz.

Jamshidi satsade i stället allt på ordförandeskapet i barn- och utbildningsnämnden, där Emma Engelmark var valberedningens förslag. Engelmark lyckades inte bli kommunalråd men blev en vinnare i kampen om bun efter sluten votering, 44–34.

Artikelbild

| Sluten omröstning togs till vid ett flertal tillfällen.

– Tack för förtroendet. Jag ska förvalta det på bästa sätt. Jag är alldeles rörd faktiskt, sade Emma Engelmark.

Jamshidi blev därmed utan uppdrag men behåller sin plats i fullmäktige. Engelmark hade tagit bort sin nominering som ordförande i Lulebo. Där valdes som väntat Kent Ögren.