Det var sent i fredags som beskedet kom att länsstyrelsen vägrar ta ställning gällande Jokkmokk iron mines ansökan om bearbetningskoncession i Kallak.

Läs mer: Länsstyrelsen vägrar ta ställning

Länsstyrelsen anser att påverkan på världsarvet Laponia fortfarande inte är utredd och hänvisar till Riksantikvarieämbetet och Naturvårdsverket.

Men de två myndigheterna har sedan tidigare sagt att de inte tänker yttra sig i frågan.

Länsråd Johan Antti anser att det är Bergsstatens ansvar att driva ärendet vidare – samtidigt som Bergsstaten hade förväntat sig ett ställningstagande av länsstyrelsen.

– Vi har skrivit till Riksantikvarieämbetet och Naturvårdsverket och frågat vad gruvbolaget behöver komplettera med för att länsstyrelsen ska kunna ta ställning. Det har vi fått svar på, och bolaget har gjort kompletteringarna. Ändå tar de inte ställning. Vi har väldigt olika uppfattningar, säger Åsa Persson.

Läs mer: "Kommer hända saker snabbt"

Eftersom hela Kallakärendet nu har gått i baklås reagerar flera tongivande politiker i Norrbotten.

"Detta är riktigt illa. Olika statliga myndigheter pekar på varandra och fördröjer beslut i ett viktigt ärende som skulle skapa många jobb för Jokkmokk och även gynna hela länet. Så här får inte myndigheter agera", skriver exempelvis Luleås kommunalråd Niklas Nordström med hänvisning till Norrbottens Medias rapportering.

"Kan inte annat än hålla med Niklas Nordström, myndigheterna har en viktig roll för ett bra investeringsklimat", svarar Jokkmokks socialdemokratiske kommunalråd Robert Bernhardsson.

Men de tillrättavisas också – av självaste landshövdingen.

"Grabbar. Ta och prata med Antti och ta reda på hela bilden innan ni bär iväg för långt!", skriver Sven-Erik Österberg i en kommentar till försvar för länsrådet Johan Antti.

Norrbottens Media söker kommentarer.