Flera kandidater till distriktsstyrelsen har blivit petade – på årsmötet. Kandidater till regionfullmäktige, däribland Eric Palmqvist som för bara några dagar sedan lyftes fram som enda norrbottning på Sverigedemokraternas riksdagslista, har också tagits bort.

Eric Palmqvist, som är ordförande för SD i Gällivare, var märkbart irriterad.

– Jag har inte hört någonting om det här förrän nu. Det tråkigaste är att de har tagit bort alla namn från inlandet och ersatt med folk från kustkommunerna, säger Eric Palmqvist till vår reporter.

Handlingar med SD:s lista på kandidater till distriktsstyrelse har skickats ut till mötesdeltagarna inför dagens årsmöte i Luleå. Problemet är att listan som lagts fram på mötet saknar flera namn. En helt ny lista har lagts fram i hemlighet.

Mia Feldenius är ledamot i valberedningen men har inte bjudits in till möten där den nya listan diskuterats. Hon kommenterar att hon är "chockad och förvånad".

– Det har blivit något fel i valberedningens arbete och han som föreslås som vice ordförande, Per Göransson, stod inte med som det på den ursprungliga listan. Vissa här är jättesura, rapporterar vår reporter Elina Holmgren Tyskling från mötet.

Den sittande ordföranden Robert Håkansson valdes om, med Per Göransson från SD i Luleå som vice ordförande. Johanna Kenttämaa, som var uppsatt som andranamn på listan till distriktsstyrelsen har plötsligt och oväntat dragit tillbaka sin kandidatur.

Orsaken till det ska, enligt flera källor på mötet, vara att det pågår en konflikt om valet av Eric Palmqvist till SD:s lista med riksdagskandidater. Valberedningen berättar att Kenttämaa drog sig ur redan för en vecka sedan och att de har skickat ut en komplettering, men den informationen tycks inte ha nått alla.

Johanna Kenttämaa är dock inte den enda som förvunnit från listan. Denise Magnusson har inte heller fått veta, förrän i dag, att hon inte längre är en kandidat.

– Jag förstår inte alls vad som hänt. Jag är ny och alla kanske inte känner mig, men om de hade funderingar om det borde ha tagit det innan mötet, säger hon.

Paula Palmqvist berättar att hon utan förvarning petats från att ha varit på plats fyra på regionfullmäktigelistan och som suppleantkandidat till styrelsen.

– Jag blev glad när jag såg att jag var med och är väldigt ledsen över att bli petad, säger hon.

Vår utsände reporter har bett Donald Sund, som är revisor och sitter i valberedningen, om att få se hela listan, men han vägrar visa den.

– I fastställandet av listor måste lojalitet mot varandra vägas in. Det finns behov av att genomföra förändring under devisen allt för laget ytterst lite för jaget, säger han. 

Vi får dock sedan se listan via andra mötesdeltagare. På den ursprungliga listan fanns nio kandidater. På den nya är de sju.

Sören Nilsson har lagts till, medan de tre redan nämnda - Johanna Kanttämaa, Monica Aidantausta och Denise Magnusson - tagits bort. Ledamoten Per Göransson är nominerad som vice ordförande istället för Kenttämaa.

– Att dra tillbaka namn som inte ens dragit tillbaka sin kandidatur är ytterst otillfredsställande, förkastligt, säger Eric Palmqvist. 

Robert Lund finns med även på den nya listan:

– Jag vet inte vad som har hänt. Det är ett haveri och förkastligt att det skett på det här sättet, säger han.

Ordföranden Robert Håkansson kommenterar att han är positiv till den nya listan och säger att det är rätt att Paula Palmqvist inte står med eftersom hon "inte medverkat på möten". han försvarar petningarna. 

– Det är en fråga om förtronde och vi har inte längre förtroende för dem, säger Håkansson.

Om att Eric Palmqvist nominerats till partiets riksdagslista säger Håkansson:

– Jag har inget som helst förtroende för Erik Palmqvist. Det sista jag har sagt till honom är att jag inte vill ha honom som min vice ordförande.

Strax efter klockan 16 på söndagen var det klart att Robert Lund, Denise Magnusson, Elin Håkansson och Kristina Karlsson valts in i styrelsen. Denise Magnusson valdes alltså in trots att hon först fått se sig petad som kandidat.

– De körde personröstning och hon kom in iallafall, rapporterar Elina Holmgren Tyskling.

Bert Johansson, Kimmo Yliniemi och Sören Nilsson valdes in som suppleanter.

När omröstning om den nya regionfullmäktigelistan hölls under eftermiddagen vann den urprungliga listan – med en rösts marginal. Det betyder bland annat att Paula Palmqvist trots allt kom med.