Sex år sedan har gått sedan Karl Petersen klev av kommunalrådsposten och han brukar normalt inte vilja ge sig in i debatten gällande dagspolitiken i Luleå. Men nu gör han ett undantag – detta efter Moderaternas utspel om att avgiftsbelägga Kulturskolans verksamhet.

Läs mer: M vill rädda skola – och avgiftsbelägga Kulturskolan

– Det är så otroligt viktigt att vi har en stark kulturskola för våra barn och unga, så att alla intresserade får den möjligheten. När man börjar peta i den, då vill jag säga stopp. Nu går det för långt, säger Karl Petersen.

Artikelbild

| Tunga S-kritiken från förre kommunalrådet. "Det kokar överallt. Behovet av dialog är stort – med det finns ingen dialog", säger Karl Petersen apropå skoldebatten.

Den i dag avgiftsfria Kulturskolan – ett resurscentra för kommunens skolor när det gäller musik, dans och teater – har enligt skolans egen uppgift kontakt och undervisning med 8 000 elever per år. Den ingår inte i kommunens lagstadgade grundskola och är en så kallad frivillig verksamhet, vilket har inneburit att den ibland ifrågasätts av politiker i borgerlig opposition.

Men Karl Petersen tvekar inte om skolans värde.

– Från och till har avgiftsbeläggning diskuterats men vi har i stort varit överens om Kulturskolan i Luleå i alla år. Den har en stark ställning. Men nu verkar det som att allt ramlar ihop inom kommunen.

Han vänder sig kraftfullt mot att S skulle förhandla med M i frågan, för att i så fall rädda andra av de nedläggningshotade byaskolorna.

– De får inte kohandla om Kulturskolan.

Han är även i övrigt bekymrad över det uppkomna ekonomiska läget, med hårda sparbeting motsvarande närmare 400 miljoner kronor inom kommunens förvaltningar.

– En kaotisk situation kring politiken nu. Alla som har ögon och öron öppna, hör vad folk tänker och säger. Det kokar överallt.

Hur sköter partiet kommunikationen med medborgarna?

– Behovet av dialog är väldigt stort – men det finns ingen dialog alls överhuvudtaget nu. Partiet vet vad jag tycker, jag står för det.

Som tidigare kommunalråd var Karl Petersen uppskattad för att han ofta var ute och mötte medborgarna i samtal.

– Alla politiker måste röra sig bland de människor de representerar. Ut på gatorna, fika på caféerna och var på ståplatsläktaren på hockeymatcherna – ett gott recept, enligt mig.

Karl Petersen vill däremot inte närmare kommentera orsakerna kring varför kommunen tvingas till den hårt åtsramande budgeten, annat än att han tycker att åtgärderna är framhastade.

– Det var ett evigt prioriterande även när jag var kommunalråd. Men glöm inte att Luleås ekonomiska situation är utmärkt god, det råder ingen katastrof. Vi är den kommun som växer mest, har ett starkt universitet, och ett diversifierat näringsliv. Luleå ska inte ha någon krisstämpel.

Enligt kommunen råder en stor överkapacitet gällande lokaler, samtidigt som rekryteringen av lärare och omsorgspersonal innebär svåra utmaningar. Tycker du ändå att sparkraven är överilade?

– Jag vill inte komma med pekpinnar, men just nu går det alldeles för fort, säger Luleås förre kommunalråd under sin dagliga promenad genom centrala Luleå.

– Det är tufft i politiken. Jag kan vidimera att det blåser även på Gågatan i dag, säger Karl Petersen.