Kräftfiske och Råneå är starkt förknippat med varandra. I augusti går man ur huse för att fiska delikatessen som trivs så förträffligt i den älv som rinner genom samhället.

Vattenståndet i älven var så lågt att båtarna fick snitsla sig fram mellan stenarna innan man var närmare älvfåran. Men ingen klagade för det så underbart vackra sommarvädret vill liksom aldrig ta slut.

– Det är härligt med sommar, säger 17-årige Martin Välimäki och fäller ned glasögonen.

Artikelbild

| Kräftfisket i Råneälven hölls i ett underbart sommarväder.

Det här året har han fått ett ärofyllt uppdrag. Eftersom mor och far befann sig på Seskarö på semester fick han i uppdrag att ordna inför kräftfisket.

– Martin är projektledare i år, säger pappa Johan Välimäki skämtsamt.

I fjol var ett rekordår vad gäller kräftfiske. Familjen fick mellan 500 och 600 kräftor på 15 burar.

– Så är det ju inte varje år. I fjol var det nästan ofattbart bra, konstaterar Johan Välimäki.

Artikelbild

| Kräftfisket är ett sätt mer än bara ett fiske. Det är också ett sätt att träffas och umgås. Åsa Nilsson och Lars Lindgren fiskade inte själva men de passade istället på att ta en åktur med sina mopeder och hälsa på hos några av vännerna som slagit läger vid älvstranden.

Årets låga vattenstånd såg inte ut att påverka kräfttillgång negativt. När far och son vittjade de 15 kräftburarna fanns det gott om kräftor i nästan varje bur. Martin hade fullt sjå med att plocka kräftor från buren och ned i bunken.

– Aj, den där rackaren nöp mig, utbrister han.

Artikelbild

Sedan kastade han på nytt ut den tömda buren i älven. När samtliga burar var vittjade låg det närmare 200 kräftor i botten på kärlet.

– Det är bra. Något annat kan man inte säga, slår Martin Välimäki fast.

Artikelbild

Fast det fanns en hake. Familjemedlemmarna som hade fått i uppdrag att lägga ut burarna hade slarvat i kontrollen så flera av burarna var inte stängda.

– Där får de bakläxa. Men det blev ju rätt bra ändå, säger projektledare med ett skevt leende.

Artikelbild

Familjen har bott i Råneå sedan 2002. När de flyttade hit var Martin bara ett år.

– Det första året fiskade vi inte men efter det har vi fiskat kräftor varje år. Det har blivit en tradition där hela familjen och en del av släkten också finns med. Och i år är ju vädret helt fantastiskt. Och när fisket också är så här bra, ja då får man inte klaga, säger Johan Välimäki.

Artikelbild

För Martin Välimäki är det här också en speciell kväll.

– Jag har ju vuxit upp med det här. Jag gillar det. Det är en mysig grej, säger han.

Artikelbild

| Under torsdagen låg dobbarna till kräftfiskeburarna tätt i tätt på älven. Den här gamla ketchupflaskan har förmodligen fått hänga med sedan början av 80-talet.

Sedan kliver han av båten för att invänta vittjning.

Stränderna kantades också av fiskare. Agnen varierade en del. Familjen Välimäki frestade kräftorna med id och makrill. Råneåprofilen Tomas Karlsson med familj hade satsat på braxen och lever.

Artikelbild

| Alla har sina recept på agn. Råneåprofilen Tomas Karlsson och hans familj kombinerade braxen med nötlever.

– Det är välbeprövat. Det har vi kört med i flera år och det funkar fint, säger Tomas Karlsson.

I samband med ett reportage för snart tio år sedan drog Tomas Karlssons son Johan Karlsson upp en bur med hela 42 kräftor. I fjol drog Tomas Karlsson och de andra upp en bur med hela 46 flodkräftor i samma bur.

Artikelbild

– Ramarna håller ju ihop buren med nätet hängde ju som en säck. Det är rekordet på en och samma bur, säger han.