Luleå kommun på inspirationsresa till Danmark

Luleå kommun åkte till Danmark på inspirationsresa för att ta reda på hur danskarna integrerar nya medborgare.

Magnus Johansson, avdelningschef för integrationsavdelningen vid Luleå kommun.

Magnus Johansson, avdelningschef för integrationsavdelningen vid Luleå kommun.

Foto: Ingela Rasimus

Luleå kommun2019-10-18 17:38

Under förra veckan åkte representanterna från arbetsmarknadsförvaltningen på Luleå kommun till Köpenhamn för att ta del av danskarna arbete när det gäller etablering av nya invånare. Tillsammans med representanter från bland annat Stockholm och Kalmar åkte representanter från Luleå för att hitta inspiration. 

– När man pratar med Sveriges kommuner så får man ungefär samma svar i dag, vi jobbar på liknande sätt. Därför kände vi att det var dags att se utanför Sveriges gränser och Danmark ligger inte så långt bort, säger Magnus Johansson, avdelningschef på Integrationsavdelningen, som var en av de som deltog under resan. 

Under resan besökte de bland annat ett International house som fungerar som en mötesplats för akademiker som kommer från andra länder och vill stadga sig i staden. Magnus Johansson menar att Luleå skulle kunna ha ett liknande upplägg.

– Vi kanske inte enbart skulle fokusera på akademiker utan alla grupper av personer som har ett intresse av att stanna i kommunen. Det skulle vara spännande att få till något sådant där dessa grupper kan knyta kontakter till aktörer i kommunen. 

Ett International house likt Danmarks skulle kunna vara en del i integrationen av nyanlända och samtidigt locka människor till att bo kvar i Norrbotten menar han. 

– Vi ser att det finns stora demografiska utmaningar, både i Luleå och i länet. Det måste vi ta hand om och detta kan vara en del i det, säger Magnus Johansson. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!