En man i 25-årsåldern hittades livlös i arresten i polishuset i Luleå under onsdagen. Enligt de första uppgifterna från Åklagarmyndighetens nationella presstjänst, till Aftonbladet och senare till Norrbottens Media, var mannen död:

– Det som man kunde säga från jouren på Särskilda åklagarkammaren är ett en person funnits död i arresten. En förundersökning är inledd och utredning pågår, sade Karl Jigland vid Åklagarmyndighetens nationella presstjänst, till Aftonbladet under natten till torsdag.

På torsdagsförmiddagen kommer nya uppgifter och nu säger jouråklagaren vid åklagarkammaren i Luleå Klara Dahlström att mannen är vid liv.

Artikelbild

| Jouråklagare Klara Dahlström

– Jag har uppgifter på att mannen är vid liv, säger Klara Dahlström.

Enligt åklagaren har polisen i Luleå fått uppgiften från Sunderby sjukhus att mannen lever. Mannens liv kunde räddas tack vare att hjärt- och lungräddning utfördes på plats och han vårdas för närvarande i respirator på sjukhuset, enligt uppgifter till Norrbottens Media.

Norrbottenspolisens kommunikatör Maria Jakobsson säger att hon inte har fått någon information som pekar på att mannen ska ha blivit dödförklarad.

Klockan 12.14 på torsdagen gick Åklagarmyndigheten ut och korrigerade sina tidigare lämnade uppgifter.

Artikelbild

"En person hittades i går livlös i arresten i Luleå. Personen fördes till sjukhus och vårdas för närvarande där med mycket allvarliga skador.", uppger myndigheten i ett pressmeddelande.

"Det uppgavs tidigare att personen hade anträffats död, vilket är felaktigt."

Särskilda åklagarkammaren har inlett en förundersökning om tjänstefel vid incidenten som inträffat på polisarresten.

"Utredningen är inne i ett mycket tidigt skede och åklagaren kan därför inte lämna några ytterligare kommentarer i nuläget."