– Jag hade väntat mig tydliga besked om vad man vill göra. Det här skapar bara mer oro hos personalen. Det blir en otrygghet när man inte vet hur verksamheten påverkas, säger Öberg.

Region Norrbotten ska spara 344 miljoner fram till 2022. Den styrande alliansen med Sjukvårdspartiet, Moderaterna och Centern vill kapa sex miljoner i kulturen och tolv miljoner i regional utveckling. Men detaljer är oklara, liksom var merparten av besparingarna landar.

– Man kan inte vänta till i höst och tro att den nya regiondirektören ska komma med alla lösningar. Det här måste påbörjas nu. Kenneth Backgård har styrt regionen i nio månader och han har suttit 24 år som oppositionsråd.

Artikelbild

| Kenneth Backgård vädjar till personalen i Region Norrbotten att hjälpa till med att hitta besparingar.

I sin egen strategiska plan aviserar Socialdemokraterna en lönesatsning på undersköterskor samt talar i allmänna ordalag om framtida åtgärder.

– Vi vill att de nya metoder och processer som påbörjats ska fortsätta och intensifieras än mer. Man bör titta på verksamheten på hälsocentralerna och hur man flyttar uppdrag från sjukhus till hälsocentraler, säger Öberg.

Ni har inte heller några konkreta förslag?

– Nej, men nu är det inte vi som är ledningen. Det är den som ansvarar för att lägga tydliga förslag.

LÄS MER: Här är regionens stålbad

Alliansens förslag klubbades dock på regionstyrelsen och regionrådet Kenneth Backgård tar lätt på kritiken.

– Han får tycka vad han vill. Samme Öberg har haft fyra år på sig att vidta åtgärder utan att lyckas sänka kostnaderna. Nej, det här är för viktigt för att vi ska skjuta från höften, säger Backgård.

Han tror på att bryta isär organisationen, bland annat med de två divisionerna, och att tillträdande regiondirektören Anna-Stina Nordmark Nilsson är rätt person att göra det.

– Förändringsprocesser är tunga men hon är mycket lämplig eftersom hon kommer utifrån. Tids nog kommer skarpa förslag.

Backgård vädjar till personalen att hjälpa till att hitta besparingar.

– Det är de som är de riktiga experterna. Jag är övertygad om att de dagligen i sitt jobb ser områden där det går att effektivisera och spara in. Personalens hjälp kan bli guld värd, förutsatt att cheferna är lyhörda.

Att regionens hälsocentraler redovisar en förlust på 80 miljoner för årets fyra första månader bekymrar Backgård.

– Vad är det som gör att privata hälsocentraler klarar sin budget? Jag tror att det handlar om att personalen är delaktig på ett annat sätt. Vi kanske skulle bolagisera hälsocentralerna i egen regi?

Även Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet lade egna förslag på strategisk plan. Vänsterns förslag hade stora likheter med Socialdemokraternas.

SD vill satsa på lättakuter, och prioritera arbetet mot psykisk ohälsa, inte minst bland barn och unga. Partiet öppnar för nedskärningar inom kultur och administration.

– Vi kan också tänka oss ett minskat engagemang i organisationer, exempelvis BD Pop och Filmpool nord. Vi vill inte skära i kärnverksamheten, säger gruppledaren Marianne Sandström.

SD kan även tänka sig höjningar av patientavgifter.

– Vi kan tänka oss 300 kronor för ett besök. Det drabbar inte de som är sjukast eftersom högkostnadsskyddet finns. Vidare kan vi tänka oss en högre avgift på akutbesök för att minska trycket på akuten. Uteblir man till en operation är nivåerna 1000–2000 kronor, säger Sandström.