Så betecknar Carola Lidén, Centerns gruppledare, förslaget om kraftigt sänkta arvoden som Socialdemokraterna presenterade på måndagen.

– Det är katastrof. Man stryper oppositionspolitiken och ger en försämrad insyn. Det drabbar alla utom Moderaterna. Det är lätt att se vad det handlar om. Det som Socialdemokraterna och Moderaterna har ihop är inte bara en valteknisk kartell utan en kommunledning, säger Lidén.

Hon fortsätter:

– Det är så skämmigt. De sitter och höjer sina egna löner och tystar dem som varit kritiska. Vad tycker medborgarna?

– De som drabbas hårdast är egentligen de som det gick bra för i valet; Centern, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna är de som får mest stryk, säger Thomas Olofsson, Liberalernas gruppledare.

Läs mer: Arvodena sänks rejält

Liksom övriga gruppledare i oppositionen är Lidén nu ställd inför en situation där hon inte längre kan vara tjänstledig på heltid från sitt ordinarie jobb som lärare.

– Det är mycket ovisst hur det blir, säger Lidén.

– Jag är mycket tveksam till om jag har möjligheter att fortsätta med politiken, säger Olofsson.

Samuel Ek har nyligen tagit över som Kristdemokraternas gruppledare.

– Jag vet inte hur det blir. Det är så nytt. Men de mål jag tidigare satt upp med politiken är bara att glömma, säger han.

– Det kommer att bli svårare att få in ungdomar i politiken, konstaterar Erland Nilsson, Landsbygdspartiet.

Tidigare har gruppledarna i oppositionen varit arvoderade efter antal mandat. Erland Nilsson har haft lägst, ca 23 000/månad med sitt enda mandat, medan Moderaternas gruppledare Anders Josefsson haft 58 000 (9 mandat).

Det nya förslaget innebär att gruppledarna i oppositionen får 80 000 om året, drygt 6500 per månad alltså. De som sitter i kommunstyrelsens arbetsutskott har 80 000 extra om året. Vidare utgår mötesarvoden, vilket det inte gjort tidigare.

Samtidigt höjs arvodena för de socialdemokratiska kommunalråden och för oppositionsrådet Anders Josefsson (M). Niklas Nordström får ca 72 000 i månaden medan Lenita Ericson och Josefsson får 65 400 kr. För nämndsordförandeposter blir det ett antal mindre ändringar.

Nordström försvarar den nya förslaget.

– Det är en ganska given förändring. Luleå har haft en enormt generös modell där oppositionen haft fler högt arvoderade poster än majoriteten. Det är anmärkningsvärt. Nu anpassar vi oss till det som är vanligast i Kommunsverige. Det finns fortfarande goda förutsättningar för oppositionen, säger Niklas Nordström.

Han anser att oppositionens tonläge är för högt.

– Tidigare har vi haft gruppledare som inte närvarat på möten och som studerat 100 procent vid sidan av politiken. Det är väldigt kraftiga ord att tala om hot mot demokratin. Vi höjer vidare arvodet för fritidspolitiker och premierar därmed närvaro på möten, säger Nordström.

När beskedet att en förändring utreddes var kravet från oppositionen att förslaget skulle tas före valet. Så blev det dock inte.

– Nu sitter man liksom här och argumenterar för egen sak. Det känns också fel, säger Lidén.

Liberalerna, Centern, Kristdemokraterna, Sjukvårdspartiet och Vänsterpartiet har bildat en stor valteknisk kartell.

– Vi är den största kartellen inom oppositionen. Hur kan Socialdemokraterna utse oppositionsråd? Det är vi som borde utse oppositionsråd och då hade vi förordat Carola Lidén, säger Thomas Olofsson.

Frågan ställs på sin spets när oppositionsråd ska väljas i fullmäktige.

– Det ska bli intressant att se om Socialdemokraterna låter oppositionen välja själv eller om de röster på Moderaternas kandidat, säger Samuel Ek.