Läs mer: Tre pojkar inför tingsrätten

Ett vittne stod på sin balkong och uppmärksammade pojkgänget när skadegörelsen pågick vid Porsöskolan. Polisen larmades och vittnet kunde ge ett tydligt signalement av de misstänkta förövarna.

Totalt krossades 14 fönsterrutor till ett värde av 44 800 kronor med hjälp av stenar. Två av pojkarna förnekade att de över huvud taget hade varit i närheten av brottsplatsen.

En av dem hade inte mycket till övers för vittnets uppgifter när det gällde gärningsmännens kläder.

– Nästan varenda ungdom i Luleå har sådana kläder, sa pojken och förklarade att han den aktuella kvällen var på jakt efter alkohol.

– Jag ville supa hela natten och hade redan påbörjat min fylla.

Den tredje medgav att han befann sig vid Porsöskolan den aktuella kvällen, tillsammans med övriga åtalade.

En av pojkarna var även åtalad för två fall av rån den 8 och den 18 augusti i fjol. Det första rånet ska ha skett på bostadsområdet Björkskatan med en moped som byte.

Enligt gärningsbeskrivningen från åklagaren ska pojken ha utdelat ett slag mot offret och sedan tagit ett struptag på offret.

Det andra rånet skedde i centrala Luleå och då ska pojken tvingat till sig en jacka genom att uttala hot mot målsägaren.

Tingsrätten dömer samtliga tre. En av pojkarna döms för två rån och ett fall av skadegörelse till ungdomstjänst i 120 timmar. En annan pojke döms till ungdomstjänst i 35 timmar och den tredje pojken döms till 45 timmars ungdomstjänst för skadegörelse och ringa narkotikabrott.