SD fick närmare sex procent av rösterna i regionvalet 2018, drygt en procentenhet mer än 2014. I lördags hade partiets fem nyinvalda ordinarie ledamöter i regionfullmäktige ett konstituerande möte, då en ny gruppledare skulle utses.

Då visade det sig att listans förstanamn Robert Håkansson, SD:s distriktsordförande, inte hade tillräckligt förtroende hos de övriga att bli gruppledare. I en sluten omröstning petades han till förmån för Marianne Sandström från Kalix/Överkalix, som även är partiets förstanamn i kommunfullmäktige i Kalix.

– Jag invänder inte mot det sätt på vilket demokratin utfallit i det här fallet, däremot tycker jag att man kunde ha meddelat mig innan mötet att man avsåg välja en annan. En av de frågor som jag explicit ställde i samband med vårt nomineringsmöte i våras var om jag hade förtroende att stå på första plats på listan, och att isåfall också kandidera till en eventuell gruppledarroll i regionen, säger Robert Håkansson i ett pressmeddelande i en första kommentar.

Därmed kommer Robert Håkansson även att lämna sitt ordförandeuppdrag i distriktsstyrelsen. Beslutet fattade han – enligt egen utsago – redan vid partiets kaosartade årsmöte i mars 2018 när SD Norrbotten gick på tvären med partiets nationella valberedning, som drev igenom att Eric Palmqvist, Gällivare, blev förste riksdagskandidat från länet.

Läs mer: Kaos på SD:s årsmöte: "Förstår inte vad som har hänt"

Läs mer: Vi avslöjar: SD-Palmqvist bjöds på färjetripp

– Då vi nu får en stunds andrum efter valrörelsen innan valet till EU-parlamentet rullar igång tar jag tillfället i akt att meddela att också jag lämnar mitt uppdrag i distriktsstyrelsen. Jag griper nu tillfället när vi ändå måste förrätta extraval, att ställa min plats till förfogande. Nu ser jag fram emot att kunna ägna mer tid till min familj, och den gruppledarroll jag tilldelats i Piteå kommunfullmäktigegrupp, säger Robert Håkansson.

SD Norrbottens styrelse är nu helt utan ledning, eftersom tidigare vice ordföranden Per Göransson, Luleå, avgick inför valet och även posten som andre vice ordförande är vakant.

Läs mer: SD-krisen: Luleås toppnamn lämnar alla uppdrag

Fyllnadsval hålls i början av november månad.

Vi återkommer med fler kommentarer.