I lördags samlades SD:s nyinvalda ledamöter i regionfullmäktige för ett konstituerande möte, där en ny gruppledare skulle utses.

Både Robert Håkansson och Marianne Sandström var föreslagna och därför skedde en sluten omröstning med de fem ordinarie ledamöterna, då valet till slut föll på Sandström.

– Det blev 3-2, väldigt jämnt. Men det känns jättekul. Det här är något som jag verkligen vill. Som advokat är jag van att tillvara mina klienters intressen. Nu handlar det om att företräda väljarna och deras förtroende, säger 38-åriga Marianne Sandström som till vardags arbetar som advokat vid Bodens advokatbyrå.

Artikelbild

"Robert Håkansson har inte varit problemet, utan det har varit slitningar på olika håll, då han har hamnat i kläm", säger advokaten Marianne Sandström, nyvald gruppledare för SD i regionfullmäktige.

Läs mer: SD-toppen petades – avgår som länsordförande

Samtidigt beklagar hon att Robert Håkansson därmed även lämnar sitt uppdrag som partiets distriktsordförande.

– Tråkigt att han ser det som att vi inte har förtroende för honom. Jag tror i stället att det handlar om att partiet vill sprida kompetensen.

Inga vidare samtal fördes mellan henne och Robert Håkansson efter den slutna omröstningen.

Artikelbild

| Robert Håkansson petades av övriga nyinvalda regionledamöter och lämnar nu även posten som distriktsordförande för SD i Norrbotten.

– Jag uppfattade det som att han inte ville diskutera detta med mig, men jag blev väldigt förvånad när det meddelades att han lämnade som distriktsordförande. Väldigt drastiskt. Jag förstår att han är besviken, men jag hade gärna sett att han satt kvar. Robert Håkanssons kompetens behövs.

Inför höstens val uttryckte Robert Håkansson höga förhoppningar om att SD skulle dubbla mandaten i såväl kommuner som på regionnivå. Men partiet gick bara svagt framåt i regionvalet och backade i kommuner som Älvsbyn och Boden.

Hans plötsliga avhopp är ännu en i raden av interna stormar för partiet, som nu saknar såväl distriktsordförande som personer på vice och andra vice ordförandeposten.

– Partiet kan verka kaotiskt, men jag ser detta som en chans till nystart för SD i Norrbotten. Robert Håkansson har inte varit problemet, utan det har varit slitningar på olika håll, då han har hamnat i kläm. Många engagerade, kompetenta kan kliva in i distriktsstyrelsen nu. Dags att rensa luften, säger Marianne Sandström.

Regionvalet i Norrbotten innebar också, som bekant, att S förlorar makten, medan Kenneth Backgård och Sjukvårdspartiet tar över rodret med M och C.

SD ingår inte i koalitionen, men välkomnar ändå det epokgörande maktskiftet.

– Vården i Norrbotten behöver verkliga förändringar, säger Marianne Sandström.

Viktigaste vårdfrågorna för dig?

– Tillgängligheten och vårdköerna. I dag kommer du inte ens fram i växeln, om du behöver träffa läkare eller besöka en vårdcentral. Vårdgarantin upprätthålls inte.

Som tvåbarnsmor har hon själv erfarenhet av att vården, enligt henne, har blivit alltmer belastad och bristfällig.

– En klar försämring mellan första och andra barnet, när jag låg på BB. Personalen var jättestressad andra vändan, så ser det ut överallt numera. Vi måste få stopp på personalomsättningen, de inhyrda läkarna och sjuksköterskorna. Regionen behöver mer fast personal.

Hur tror du att Kenneth Backgårds koalition klarar utmaningarna?

– Jag hoppas att Sjukvårdspartiet driver den politik som de gick till val på. Vi backar upp dem i många viktiga frågor, som att stoppa centraliseringen. Men jag tror att Kenneth Backgård får svårt att hålla alla sina löften om ” guld och gröna skogar”.

Vad hoppas du på gällande SD:s inflytande?

– Svårt att säga, men vi vill visa vad vi kan. Jag hoppas att övriga partier tar tillvara på den kunskap som finns inom SD, och att man kan rösta igenom även våra motioner, säger Marianne Sandström, SD.s nya gruppledare i regionfullmäktige.

Vi söker Robert Håkansson för kommentarer.