Som vi berättade tidigare i veckan ska landmärket vid Luleå airport renoveras. Natten mot fredagen flyttades Drakenplanet från sitt fundament till F 21 där det ska få en riktig make-over. Trots att det blåste och snöade gick flytten planenligt.

– Det gick bra. Vi fick vänta på civila ankomster eftersom vi var tvungna att spärra av vägen när vi skulle frakta det.

Läs mer: Nu ska planet renoveras

Artikelbild

| Det tog några timmar att flytta det gamla Drakenplanet från sitt fundament vid infarten till Luleå airport till F 21 för restaurering.

Flytten startade efter klockan 23.00 på kvällen.

– Det var ju lite småblåsigt men vi hade ju en jättekran där och den svajade inte så mycket, säger Rickard Andersson, kapten vid F21, som leder projektet.

Nu finns planet i en verkstad på F21 där det väntar på renovering.

– Först ska det inspekteras innan det monteras lanternor och så ska det göras eldragning inuti. Sedan ska det målas om, få nya märken och sådant.

Artikelbild

| Drakenplanet vid infarten till Luleå airport har tagits ned tillfälligt för restaurering.

Betongfundamentet ska också ses över innan planet får flytta tillbaka till sin plats, vilket förhoppningsvis blir till sommaren. Där ska också lampor monteras så att planet belyses utifrån.

Man kommer att se stor skillnad på planet, enligt Rickard Andersson, även om det mesta kommer att märkas när det börjar mörkna ute.

Cockpit kommer att vara lysas upp inifrån och planet kommer också att få lysande lanternor och även strobelights som blinkar.

– I dag syns den ju knappt på vintern.

Rickard Andersson tror att planet har betydelse för Luleåborna.

– Dels är det ju en symbol för F 21 men det har blivit också som en symbol för Luleå. Det ska bli roligt att se hur det blir. Sedan ska det väl förhoppningsvis dröja en trettio, fyrtio år innan vi behöver plocka ner den igen.