"Ser inte hur de tänker långsiktigt"

Skolans resurser stärktes när S och M:s gemensamma budget antogs. Men kritiken visslade ändå runt öronen på partiernas företrädare.

Centerns gruppledare Carola Lidén kritiserade långsiktigheten i S och M:s gemensamma budget.

Centerns gruppledare Carola Lidén kritiserade långsiktigheten i S och M:s gemensamma budget.

Foto: Jonny Vikström

Luleå kommun2019-10-22 21:35

Budget och strategisk plan för åren 2020–2022 var huvudnumret i kommunfullmäktige på tisdagen. 

Socialdemokraterna presenterade nu ytterligare ett tilläggsförslag till den budget man tidigare gjort upp med Moderaterna om.

Förslaget innebär att barn- och utbildningsnämndens budget ökas med fem miljoner per år, pengar som tas från kommunstaben.

– Det beror på de strukturförändringar som vi inte kunnat göra i Sörbyarna. Nu skapar vi ett andrum, sade kommunalrådet Lenita Ericson (S).

Med de hårda sparkrav som ligger är det en svår balansgång att klara både välfärden och ekonomin. Ericson anser dock att partiet håller sig på rätt sida.

– Men det är påfrestande, och det krävs hårt arbete och svåra beslut framöver. Det känns hoppfullt att det finns en stor samarbetsvilja kring klimatfrågan. Vi behöver hitta breda överenskommelser, sade hon.

Kritiken var dock hård på andra områden.

– Vi ser inte hur de tänker långsiktigt. Hur har de tänkt med skolan och effektiviseringarna? Det kommer att finnas en stor osäkerhet bland elever och skolpersonal, sade Centerns Carola Lidén.

Emma Engelmark (S), ordförande i barn- och utbildningsnämnden, gav besked att skolstrukturen fortsatt utreds.

– Vi har aldrig sagt att det inte kommer fler förslag. Vi låter det vara så länge men vi återkommer till Sörbyarna, sade hon.

Den budget som mittenalliansen (C, L, SJVP och KD) gick fram med var den som stod längst. Där ville man bland annat prioritera bort bygge av Hertsö badhus och renovering av stadsparken, investeringar på totalt 170 miljoner och 17 miljoner i ökade driftskostnader årligen. Detta mot att behålla skolor/förskolor på landsbygden och inte spara i omsorgen under 2020.

– Vi vill prioritera kärnverksamheterna och har en helt annan långsiktighet och hållbarhet, sade Lidén.

Hon konstaterade att samarbetet mellan S och M nu är helt i ljuset.

– Det är helt tydligt att de skapat en majoritet som styr.

– Man ska vara ärlig och säga att vi har en gemensam budget. Vi är glada att vi hittat någon som vill ta ansvar för Luleå. Ekonomin är basen i allt. Sedan finns det väldigt många frågor där vi skiljer oss åt, sade oppositionsrådet Anders Josefsson (M).

Kritik mot budgeten kom även från annat håll, exempelvis Vänstern och Rättvisepartiet, som hade egna lösningar för att freda välfärden mot besparingar. V öppnar för skattehöjning 2021 och RS kräver höjda statsbidrag.

Kommunalrådet Lenita Ericson (S) var flitigt i elden när budgeten klubbades.
Kommunalrådet Lenita Ericson (S) var flitigt i elden när budgeten klubbades.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!