Skyddsombudet: "Får inte förekomma"

All form av mobbning och trakasserier hör inte hemma på en arbetsplats. Det förklarar Robert Savela, regionalt skyddsombud på Transport, i spåren av Securitasskandalen.

Ansvarig chef vid bevakningsföretaget Securitas i Norrbotten, Håkan Dynesius, vill inte kommentera skandalen över huvudtaget.

Ansvarig chef vid bevakningsföretaget Securitas i Norrbotten, Håkan Dynesius, vill inte kommentera skandalen över huvudtaget.

Foto: Peter Johansson

Luleå kommun2019-10-22 05:30

– Jag känner till ärendet som du pratar om. Men vi diskuterar aldrig medialt enskilda ärenden, säger Robert Savela när Norrbottens Media når honom på telefon.

Det är efter avslöjandet om att gripna hängts ut på ett chattforum på Facebook av butikskontrollanter inom Securitas verksamhet i fyrkanten, som Savela kontaktas.

I spåren på skandalen ska anställda väktare blivit mobbade och utfrysta efter att de påtalat problemet.

– Det är ett arbetsmiljöproblem definitionsmässigt. Det är inte acceptabelt och något som inte får förekomma på en arbetsplats, säger Robert Savela som de senaste åren i sitt arbete sett en rad ärenden passera.

I samtliga fall är det med stöd av arbetsmiljölagen som ett skyddsombud kan agera, förklarar han. 

– En arbetstagare är skyldig att lyfta fel på arbetsplatsen till sin arbetsgivare. Arbetsgivaren å sin sida är tvungen att agera utifrån de fel och brister som är upplysta. Det vill säga åtgärda dem. Om jag i min roll som arbetstagare lyfter vad jag upplever som ett problem eller vad som faktiskt är ett problem, så ska inte det ligga mig till last. Det ska inte slå tillbaka mot mig. 

Som i det här fallet, enligt de utsatta uppgiftslämnarna.

– Jag kan inte kommentera det, men det inkommer ärenden. Vi får till oss, alltför ofta skulle jag vilja säga, att arbetstagare hamnar i kläm, säger Robert Savela och fortsätter:

– Det finns företag i vår region som agerar på ett felaktigt sätt då arbetstagarna har lyft ett problem. 

Savela förklarar att han bara kan agera i de fall där det saknas lokala skyddsombud. Han har däremot en rådgivande och stöttande roll för det lokala skyddsombudet.

Håkan Dynesius, biträdande regionchef på Securitas och ansvarig i Norrbotten, uppger att han inte har haft någon vetskap om missförhållanden.

– Nej, inte desto mer. I det här fallet får jag hänvisa till våran informationsavdelning.

Borde inte du ha blivit informerade om det här?

– Absolut. Det borde jag säkert ha blivit. Men det här är något som jag vare sig har tillåtelse eller lust att diskutera över telefon. I det här fallet vill jag vara väldigt professionell och hänvisa till vår informationsavdelning.

Är det inte din uppgift att ta dig tid att prata om sådana här saker med mig som journalist?

Svaret blir en hänvisning till Securitas informationsavdelning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!