Tack vare Kåsa kunde polisen fånga tjuvar som försökte smita, nu hyllas schäferhunden för sin insats på facebook. Kåsas tidigare fodervärd Nicklas Hansson är inte förvånad över att Kåsa visat framtassarna som polis.

– Hon är en trevlig hund, väldigt lekfull och lättlärd. Jag är inte förvånad över att det går så bra för henne, säger han.

Varje år skickar Försvarsmakten tre hundkullar till Norrbotten, första tiden får de bo hos utvalda fodervärdar innan det avgörs om de är lämpliga som tjänstehundar åt polisen eller Försvarsmakten.

Artikelbild

2015 tog Nicklas Hansson och Linda Svensson i Luleå emot Kåsa när hon var valp. I lite mer än ett år var de fodervärdar åt henne och hon blev snabbt en kär familjemedlem. Som fodervärdar åt en försvarsmaktshund var deras uppgift att förbereda Kåsa inför arbetet som tjänstehund. Nu har det gått ett år sedan de överlämnade Kåsa till polisen.

Jenny Danielsson som är Kåsas hundförare berättar att Kåsa är en arbetsam kollega.

– Hon tycker det är jätteroligt att vara polishund, hon är otroligt nyfiken, framåt och arbetsvillig, en duktig polishund helt enkelt. Hon kommer nog ha en lång karriär.

Nu har Kåsa varit i tjänst en månad, för att bli polishund var hon tvungen att genomföra olika tester som går ut på lydnad, spår och skydd bland annat. Vissa påstår att det är svårare att bli polishund än vanlig polis.

Artikelbild

| I lite mer än ett år tog Linda Svensson och Nicklas Hansson hand om Kåsa. Bilden är från när de träffades första gången.

– Det skulle jag nog säga att det är. Det kräver att hunden har alla rätta egenskaper, det är mycket som ska stämma, säger Jenny Danielsson.

På fritiden tycker tvååriga Kåsa om att gå långa promenader och springa.

Artikelbild

– Vi har kört endel drag med skidor under vintern och det tycker hon är skojigt. Hon tycker livet är roligt, säger Jenny Danielsson.