Efter vad om uppskattas vara en nio timmar lång mardröm av tortyrliknande misshandel med "sadistiska inslag" enligt beskrivningen i åtalet, lämnades 25-åringen utomhus i kylan. När han påträffades var hans kroppstemperatur nere på 33,9 grader och hans ena lunga var punkterad. Hans tillstånd bedömdes som direkt livshotande. En 21-årig och en 19-årig man, båda från Kalix, har nu dömts för mordförsök till fängelse i tolv, respektive åtta år och sex månader. 19-åringens straff är lägre med hänsyn till hans unga ålder.

Gärningsmännen ska också betala 194 750 kronor i skadestånd till offret, som riskerar att få bestående men av den grova och mycket omfattande misshandeln. De båda gärningsmännen erkänner grov misshandel, men förnekar mordförsök eftersom de inte anser sig haft något uppsåt att döda offret.

Händelsen inträffade i början av maj i år och misshandeln ska ha skett dels i en villa i Kalix, dels i en lägenhet. Offret, en 25-årig man, kände 21-åringen sedan tidigare, 19-åringen hade han bara träffat vid något enstaka tillfälle. Offret har uppgett att han inte vet vad motivet till att han torterades av de båda männen skulle vara och några tydliga motiv framkommer inte heller av vittnesmålen. Han var visserligen skyldig 21-åringen 1 000 kronor, men uppfattade inte att det var ett problem, eftersom de var vänner och hade kommit överens om en avbetalningsplan.

Artikelbild

Åklagarsidan, bestående av kammaråklagare Rickard Finnberg och assistentåklagare Erika Westerstrand, har inte beslutat om de ska överklaga i någon del. En 25-årig man som åtalades för medhjälp frikändes.

25-åringen hölls fastbunden och tejpad vid en stol under delar av misshandeln och han blev knivhuggen i benet och i bröstkorgen, så att ena lungan punkterades. Gärningsmännen ska enligt vittnesuppgifter som framkommer i domen ha skrutit särskilt om den punkterade lungan inför andra personer som befann sig i villan där delar av misshandeln utfördes. Därefter brändes mannen, först med en upphettad kniv och sedan med en gasolbrännare. 30 procent av hans kropp var täckt av brännskador när han kom in till akuten. De båda gärningsmännen ska också ha urinerat på 25-åringen och brutit av ett av hans fingrar med ett verktyg, en så kallad polygrip.

Åklagarsidan hade en diger lista av bevis till grund för åtalet, en viktig del i den var den mobilfilm som 19-åringen tagit av hur han tillsammans med 21-åringen skendränkte offret..En 25-årig man som stod åtalad för medhjälp till mordförsök frikändes.

– Vi har inte tagit ställning till om vi ska överklaga i någon del. Av det jag har läst av domen tycker jag att tingsrätten har uppfattat allvarligheten i gärningen och straffvärdet ligger i linje med vad vi begärde för de två gärningsmännen. Det är ett osedvanligt högt straffvärde för försök till mord, men det är en extraordinär händelse, säger kammaråklagare Rickard Finnberg.

Advokat Lennart Wiklund är 21-åringens försvarare:

– Vi kommer att överklaga domen, det har vi pratat om redan innan. Min klient har ju bestritt att det skulle ha funnits uppsåt döda, något som krävs för att det skulle handla om försök till mord.

Även 19-åringens försvarare, advokat Martin Wulkan, meddelar att de kommer att överklaga domen då hans klient har förnekat att han skulle ha haft för avsikt att döda 25-åringen.