På måndagen låg 38 färdigbehandlade patienter från Luleå och Boden kvar på Sunderby sjukhus i väntan på utskrivning. Samtidigt som patienter i behov av operation behövde vårdplatser.

– I går morse efter röntgenronden hade vi på ortopeden 26 oopererade frakturpatienter som väntade. Några väntade ute i länet också, men på grund av vårdplatsläget är det helt omöjligt. Det finns inte sängar att lägga patienterna i, säger Anders Sundelin.

Alla planerade operationer har ställts in så att akutpatienterna kan få vård.

– Går inte att operera planerade ingrepp när vi inte har sängar till de akuta. Vi har fått slussa över patienter till Piteå och vi skickar även till Gällivare. Så där får vi hålla på, säger Anders Sundelin.

Under natten till måndagen fick tre patienter med frakturer tillbringa natten på akutmottagningen.

– Helt enkelt för att det inte finns någonstans att lägga dem. Det är mycket otillfredsställande och patientosäkert, akuten är inte byggd för det. Patienterna ska slussas in på en avdelning.

Vinterväglaget och halkan har bidragit till en något högre anstormning av patienter, men framför allt beror krisen på att de färdigbehandlade patienterna inte kan skrivas ut. På den punkten ger Sundelin kommunerna en ordentlig känga.

– Kommunerna klarar inte av sitt åtagande. Det är jättemånga från Luleå och Boden. Då brukar det vara ungefär lika många som väntar på att få komma till Boden än till Luleå trots att det är en mindre kommun. Boden sticker ut negativt väldigt tydligt i den statistiken.

En annan faktor som försvårar är bristen på sjuksköterskor.

– Har pågått i många år, men man kommer inte till rätta med problematiken av någon anledning. Man förmår inte att göra avdelningssköterskearbetet attraktivt så man får personalen att stanna kvar.

Anders Sundelin kan inte minnas att vårdplatskrisen någonsin har varit så här allvarlig.

– Det blir tuffare och tuffare och det känns som att så mycket värre än så här kan det inte bli. Det tar sig uttryck i olika former. Folk blir desperata och personalen är otroligt pressad. Att hitta en vårdplats tar till slut så otroligt mycket tid att själva den medicinska bedömningen blir sekundär. Det är inte den som tar tid och är svår.

Sjukhusledningen sammanträder i ett krismöte under dagen.