– Det ser bra ut! Det är viktigt att inte tappa ryggen, säger Freja Lindberg, 28, och håller sin hand på Lis baksida, när hon kontrollerat lyfter skivstången från marken ännu en gång.

– Det är otroligt kul att träna. Jag är så himla glad att Freja ville börja träna med mig!

Det strålar om Li Thurfjell, 35, när hon berättar om hur hon kommit igång med styrketräning under hösten.

Artikelbild

| Marklyft hör till de basövningar som duon Li Thurfjell och Freja Lindberg kör regelbundet.

Det var när Freja låg på britsen hos Li på salongen Girlcave för att få en fransförlängning som de började prata om träning. Freja har tränat styrketräning i åtta år och tävlat i fitness. Li har prövat styrketräning för många år sedan, men framför allt varit en hästtjej genom hela livet.

– Men sedan min häst blev sjuk och fick avlivas för fyra år sedan har jag inte tränat något alls, bara gått på korta hundpromenader. Jag har snarare misskött min hälsa genom att dessutom äta dåligt och dricka mycket sötade drycker. Jag startade eget och levde i en relation som inte var bra – ja, det var många saker som bidrog till det och till slut hade jag gått upp 30 kilo.

Li berättar hur trött hon var innan hon kickade igång träningen och säger att hon till och med tvingades ta en tupplur under lunchtimmen för att orka med dagarna.

– När Freja bad mig följa med till gymmet blev jag jätteglad. Jag hade länge varit sugen på att börja styrketräna, men det kändes motigt att börja ensam.

Artikelbild

| Li Thurfjells franskund Freja Lindberg tog med sig Li till gymmet och nu har Li tappat sju kilo och blivit både starkare och friskare.

Freja, som i många år tränat i snitt fyra gånger i veckan, säger att hon och Li kör tunga basövningar som marklyft, knäböj och bänkpress och Li fick börja försiktigt, med lätta eller inga vikter alls.

– Jag klarade inte av att göra en enda knäböj med vikt till en början, min coremuskulatur hade blivit så svag. Men då gjorde jag knäböj med bara kroppsvikten istället. När jag blev starkare fick jag hålla i en viktskiva och nu orkar jag göra knäböj med stången på axlarna. Freja håller hela tiden koll på min teknik, så att jag gör rätt och inte skadar mig, säger Li och berättar att hon är så lycklig över att ha kommit igång med träningen att hon gråtit av glädje efter passen.

Artikelbild

| Li Thurfjells franskund Freja Lindberg tog med sig Li till gymmet och nu har Li tappat sju kilo och blivit både starkare och friskare.

Och resultaten har inte låtit vänta på sig. Trots att Lis målsättning i huvudsak var att bli starkare så har viktnedgången kommit som en bonus.

– När jag såg att jag tappat flera kilo på bara några veckor blev jag ännu mer peppad. Jag gick ner i vikt utan att ha gjort några större förändringar i kosten! Nu har jag dock skurit ner ordentligt på sötade drycker och godis. Jag är en riktig sockerråtta och kunde tidigare klämma flera påsar godis i veckan. Nu vill jag inte förstöra resultaten och den härliga känslan när jag tränat, säger Li, som numera också vågar gå till gymmet alldeles själv, men tycker det är ett bra tips till andra att gå med en vän.

Artikelbild

| Till en början orkade inte Li Thurfjell göra benböj med vikter – nu funkar allt ifrån en kettlebell till en stång på axlarna.

Freja håller med.

– Jag vågade inte heller gå till gymmet när jag ville börja träna styrketräning. Jag tittade på youtubeklipp för att lära mig olika övningar, och upplägg på program, och sedan smög jag in på gymmet med uppdragen huva, rädd att bli utstirrad. Men det funkar ju inte så! Alla är där för sin egen skull och alla har lika stor rätt att träna, säger Freja.

Hennes och Lis tips för andra som vill komma igång blir därför att gå med en kompis och att ta professionell hjälp. Det är viktigt att lära sig rätt teknik. För inspiration är tipset att följa träningskonton på Instagram, här är några: @Frejalin, @Deniceemoberg, @Hannaoeberg