När Ingrid Hjelm skulle hämta ut bilen en liten stund efter klockan 20.00 på onsdagskvällen blev hon förvånad när hon möttes av en låst grind.

Hon hade misstolkat skyltarna och trott att eftersom det går att betala avgift för timmarna under kvällen så ska man också kunna hämta ut bilen då.

På garageväggen finns två parkeringsskyltar. På den ena står det "Avgift 0–24 alla dagar" och på en liten skylt intill står det "Öppet alla dagar 06–20".

Artikelbild

En hel skara människor var utelåsta från garaget Tjädern på onsdagkvällen, där de hade parkerat sina bilar. Ingen av dem hade förstått att garaget låses efter klockan 20.00. "Skandal", säger Ingrid Hjelm, längst till höger på bilden, om skyltningen.

– De ska väl inte ta betalt efter klockan åtta om man inte kan hämta bilen senare, tycker hon.

Ganska snart dök fler personer upp som hade sina bilar i garaget och de var lika frågande som Ingrid Hjelm. Mer än sju personer, räknade hon till, fick inte ut sina bilar.

På en annan skylt står numret till ett vaktbolag som kan komma och låsa upp garaget efter klockan 20.00. Då till en avgift av 500 kronor.

– Vi blev ju fler och fler därute så vi beslöt oss för att dela på summan.

Artikelbild

Två skyltar som informerar om tider och avgift finns utanför infarten till parkeringshuset Tjädern.

När de ringde vaktbolaget fick de veta att någon skulle komma och låsa upp när de hade tid.

Väntan blev drygt 45 minuter. Alla som dök upp utanför garagegrinden stannade inte kvar så länge.

– Några bodde nog i närheten för de sade några fula ord och sedan gick de hem. Men några var från Piteå och jag bor i Sinksundet och det är ju lite långt att gå.

Ingen skugga ska dock falla på vaktbolaget, menar Ingrid Hjelm.

– De har ju sina rundor att sköta förstås, men jag fick intrycket att de får låsa upp ofta på kvällarna.

Johan Lång är affärschef på Diös, som äger garaget. Han menar att skyltarna följer standard och det är inte ovanligt att man tar betalt för hela dygnet trots att garaget är låst under natten.

– Det finns ju ett värde i att ställa in sin bil i ett låst ett garage under natten och minska risken att råka ut för skadegörelse, det är inga konstigheter med det.

Även garaget vid Smedjan, som också ägs av Diös, är låst under natten.

– Men det låser vi klockan 22. Att vi låser Tjädern tidigare beror på att vi har haft en hel del bilåkande och skadegörelse i garaget på kvällar och nätter. Därför har vi valt att låsa där tidigare.

Tycker du att skyltarna är nog tydliga?

– Det finns väl en poäng i det att vi kanske måste tydliggöra skyltarna om det är så att det händer ofta. Vi får stämma av det med vaktbolaget, helt enkelt. Vi har inte fått några sådana signaler. Men vi kommer nog att ha fortsatt låst efter klockan 20.

Även Johan Lång har själv blivit utelåst från garaget Tjädern.

– Ja, jag har ju det, jag blev disträ. Jag var på någon kvällsaktivitet och hade parkerat in min bil där och blev själv utelåst. Det är ju lite ironiskt i sammanhanget.

Du hade inte själv koll på att det är låst efter 20.00 då?

– Nej, uppenbarligen hade jag ju inte det.

Säger inte det något om hur det är skyltat?

– I mitt fall handlar det mest om min egen tankspriddhet. Men i generella termer kanske det är något för oss att se över.

Ingrid Hjelm tillbringar somrarna i Luleå och i dagarna återvänder hon till Uppsala där hon bor under resten av året.

– Jag kommer säkert att höra av mig till Diös när jag kommer hem.