Det är tredje året i rad som KPN Grand Prix avgörs i Norrbotten. De tre första tävlingarna kördes i Weissensee, Österrike. Nu avgörs de tre återstående loppen i Luleås norra och södra hamn samt utanför Gråsjälören.

På onsdagen tog de professionella maratonåkarna sina första skär på naturisen.

– Isen ser jättefin ut, men det blåser kallt, sade 30-åriga Mart Bruggink som blev inofficiell världsmästare för en månad sedan.

Artikelbild

| "Förhållanden i Luleå ser ut att bli perfekta", säger arrangören Bram Sammelbroek som varnar allmänheten för att ge sig ut på tävlingsområdet. Förutom att åkarna håller hög hastighet kommer också en flertal bilar att köra på tävlingsbanan.

I dag, torsdag, körs den första deltävlingen. Sträckan är 100 kilometer för herrarna, medan damerna åker 80 kilometer.

Efter lördagens kortlopp (som mäter "bara" 50 kilometer) kommer arrangörerna att bjuda in allmänheten till The Swedish Mile.

– Det är ingen officiell tävling, men vår personal kommer att ta tid på alla som vill prova att åka ett varv (10,5 kilometer). Arrangemanget är gratis. Vi kommer att dela ut priser till de tre snabbaste åkarna. Det här är vårt sätt att tacka till det fina mottagande som vi fått i Luleå, säger arrangören Bram Smallenbroek.

Söndagens kraftprov mäter 150 kilometer.

Artikelbild

Den nyblivne mästare Mart Bruggink från Team Buok Select är en av favoriterna i KPN Grand Prix i Luleå. Det blir tredje året som han tävlar i Luleå. Bästa resultatet hitills är en femte plats.

Tävlingarna i Luleå lockar närmare 300 deltagare och direktsänds i nederländsk TV.

– Loppen avgörs samma helg som sprint-VM. Det gör att vi kan räkna med många tittare, kanske uppemot två miljoner, tror Bram Smallenbroek.

Artikelbild

Den regerande inofficiella världsmästaren Mart Bruggink knyter sina skridskor inför sina första skär i Luleå.

Trots onsdagens kylslagna vindar ser SMHI:s prognos lovande ut. För torsdagen utlovas 13 minusgrader, men lördagen och söndagen bjuder på sol och sju plusgrader.

– Vad händer då? Blir det någon is kvar?, undrade en orolig åkare.

Luleå kommuns Janne Blomqvist kan ge lugnande besked.

– Isen i södra hamn är en meter tjock. Det finns ingen risk för att tävlingarna inte ska bli av, men däremot kan vi behöva hyvla bort det översta islagret som riskerar att bli för mjukt.