Väktare hånade gripna i sociala medier

Kränkande bilder och grova verbala påhopp av gripna lades ut i sociala medier av väktare. När problemet påtalades, blev svaret – utfrysning. ”Jag tvingades säga upp mig."

I en chattgrupp för butikkontrollanter på Facebook hängdes gripna ut med bilder och kränkande kommentarer. När anställde uppmärksammade problemet blev de utfrysta och mobbade.

I en chattgrupp för butikkontrollanter på Facebook hängdes gripna ut med bilder och kränkande kommentarer. När anställde uppmärksammade problemet blev de utfrysta och mobbade.

Foto: Privat

Luleå kommun2019-10-21 05:00

Den stängda chattgruppen på Facebook startas i december 2018 av väktare på bevakningsföretaget Securitas. Tanken från början är att ge ett forum för företagets butikskontrollanter i Luleå och Boden, där de kan dela med sig av erfarenheter och information. 

Det här berättar en uppgiftslämnare med unik insyn i verksamheten.

– Jag tror att tanken var god från början, men det spårade ur. Bilderna i sig är "fine". Men det är kommentarerna som visar vad de har för människosyn, säger uppgiftslämnaren.

I gruppen radas bilder av gripna snattare efter varandra med mycket kränkande inlägg. "Gud vad glad jag är att jag slapp se hennes härlighet. Där satt hon och plaskade med fötterna i sitt eget kiss", kommenterar en väktare en gripen kvinna.

Svaret från en kollega:

"Alltså, jag dör. Det roligaste är ju att hon plaskade i kisset."

"Exakt."

På en av bilderna sitter en gripen kvinna med sitt spädbarn. På en annan lutar sig en man framåt i en obehaglig sittställning på grund av handbojorna bakom ryggen. 

"Rätt imponerad att hon tar hand om musen då hon själv är så risig", är en annan kommentar till en närbild på en gripen kvinna.

Den här dagen har det gått en tid sedan uppgiftslämnaren sade upp sig från arbetet på Securitas. När beslutet tas har uppgiftslämnaren enligt egna uppgifter genomlidit en flera månader lång mardröm efter att problemet påtalats.

En överordnad har då i ett textmeddelande till en kollega till uppgiftslämnaren förklarat att bilderna i Facebookgruppen är "okej".

"Bilderna som finns med i BK-gruppen kan inte förknippas med någon enskild individ, därför är dessa bilder helt okej."

Innan bubblan spricker har uppgiftslämnaren tvingats leva i en lögn.

– Jag var tvungen att hålla masken och låtsas tycka att det var okej, när jag i själva verket inte gjorde det. Jag började få problem med sömnen och jag gick ner i vikt. Det var inte bra, säger uppgiftslämnaren och fortsätter:

– Alla blickar riktades mot mig när den här gruppen blev avslöjad. Det var jag som fick skulden, så alla vände sig mot mig. Jag blev utfryst, jag blev mobbad och fick gå till läkaren. Jag blev nekad att få en kontakt vid företagshälsovården.

Det enda alternativet som återstår är att säga upp sig.

– Jag orkade inte gå till jobbet längre, säger uppgiftslämnaren.

– Det här ska inte få hända. I det här yrket måste vi faktiskt värna om rättssäkerheten.

En annan källa ger samma bild av situationen på Securitas.

– Personalen vågar inte yttra sig. De är rädda.

Om bilderna och kommentarerna i chattgruppen, säger källan.

– Det var fasansfullt. Man gör inte så, att sitta och göra narr av gripna personer, säger källan och pekar på bilden med en ung pojke.

– Tänk om det hade varit våra barn.

En gruppchef tvingas till slut lämna sitt arbete på Securitas efter att den nationella säkerhetsavdelningen utrett skandalen.

Men då har uppgiftslämnaren redan fått nog.

Hur mår du i dag?

– Jag mår inte bra. De är ständigt ute efter mig, de baktalar mig och förtalar mig överallt. Vi var bra kompisar innan den här gruppen blev avslöjad.

I dag har uppgiftslämnaren ett annat arbete.

– När jag kom till det här företaget, det var som en helomvändning i mitt psyke. Här funkar lagen som det ska göra och vi har en chef som tar tag i saker om det behövs. 

Den gripne mannen, med handbojor runt handlederna, hängdes ut på chattgruppen.
Den gripne mannen, med handbojor runt handlederna, hängdes ut på chattgruppen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!